Američki general upozorava: Rat u Evropi je vrlo realan, ako se ne odreknemo samo jedne stvari

helicopter-war
Foto: Pixabay.com

Ako vas prizvuk 1914. u vazduhu brine, trebalo bi da čujete mračne prognoze generala Stenlija Mekristala

U novom izdanju magazina „Prism“, penzionisani američki general Stenli Mekristal, upozorio je Evropu na dve ozbiljne pretnje, od kojih se obe zaista „diže kosa na glavi“.
Pre svega, general Mekristal smatra da „evropski rat nije nezamislim“, a svoju tvrdnju argumentuje rečima: „Ljudi koji veruju da rat u Evropi nije moguć, biće iznenađeni. Moramo da priznamo da je politika velikih sila i dalje prisutna, ne možemo se pretvarati da su nestale“.

Ako prizvuk 1914. u vazduhu nije dovoljan, general nastavlja spekulišući kako tehnološki napredak daje sve veću moć pojedincima, Amerikanci će morati da se odreknu dela svojih građanskih prava.

„Na početku smo ere u kojoj će naša sposobnost da tehnologijom pratimo ljude i kontrolišemo šire stanovništvo, stvoriče velike tenzije“, predviđa general.

„Mislim da ćemo videti mnogo više mera za kontrolu mase. Moraćemo da se odreknemo mnogo više našh dragocenih prava, daleko više nego što bilo ko zamišlja, ukoliko želimo da budemo bezbedni“, zaključio je Mekristal.

Interesantno, tvrdnje američkog generala dolaze u trenutku kada je izveštaj organizacije „Amnesty international kao najveći problem Evrope, okarakterisao upravo sve veći gubitak prava i sloboda, zarad navodne bezbednosni.

Drugim rečima, države članice EU uvele su niz restriktivnih zakona protiv terorizma, koji omogućavaju državi da zaobilazi pravosudni sistem i građane prati, zatvara, ispituje i pretresa bez naloga i transparentnosti.

 

(Vesti-info.rs/newsweek.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close