ALBANCI U PANICI ZBOG SRPSKOG FILMA: Istina o uništavanju Srba na Kosovu izašla na videlo! (VIDEO)

pogrom
Foto: screenshot/RTS

„Znate za ISIS koji uništava kulturnu baštinu. Ali da li znate da se ovo dešava u Evropi?“

Ovako počinje trejler za film Borisa Malagurskog „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ koji govori o UNESKO-voj baštini u Srbiji, ali i podatku da je od 1999. godine do danas preko 150 srpskih manastira i crkava uništeno od rukeu albanskih ekstremista.

Akteri filma tvrde da je svrha ovog uništavanja da se izbriše trag srpske etničke zajednice na Kosovu, a autor filma kaže da je sama najava filma izazvala buru u albanskim medijima, koji ovu vest prenose kao udarnu.

„Iako film još nije gotov, odjeci već prevazilaze moja očekivanja. Albanski portali panično prenose vest da „Srbija poredi Kosovo sa ISIS-om“, zbog mog poređenja uništavanja naših crkava i manastira na Kosovu sa svojevremenim uništavanjem svetske kulturne baštine u Palmiri od strane ISIS-a. Posebno je zabrinjavajuće što albanski novinari identifikuju svoje ekstremističke grupacije sa tzv. „državom Kosovo“, što pokazuje namere privremenih institucija u Prištini po pitanju srpske UNESCO baštine na teritoriji Kosova i Metohije“, kazao je Malagurski.

On kaže da je cilj projekta da Kosovo ne bude primljeno u članstvo UNESCO-a, jer je tragično dozvoliti da manastire čuvaju oni od kojih manastire čuva KFOR.

„To treba predstaviti svetu, jer prištinski lobisti, finansirani pomoću miliona od strane albanskih tajkuna poput Bedžeta Pecolija, aktivno propagiraju tezu da je Kosovo demokratska i tolerantna republika koja se oslobodila srpske kolonijalne sile, te da oni žele multietničku državu u kojoj će štititi prava svih. Takva slika jednostavno ne odgovara realnosti. Zahvaljujući podršci Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Turističke organizacije Beograda i bezbroj donatora širom zemlje i sveta, snimili smo film koji ima za cilj da svetskoj javnosti pokaže istinu o našoj kulturnoj baštini na Kosmetu i nadamo se da ćemo uspeti da film predstavimo na svetskim TV kanalima poput History-a i RT-a, sa kojima smo već u kontakt“ kaže on.

Malagurski tvrdi da film nije politički ostrašćen i pre svega se fokusira na priču o detinjstvu australijskog voditelja Stefana Popovića, koji obilazi manastire koji su obeležili njegovo odrastanje na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Espreso.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close