Ako smene Kori,da li slede izbori?

Udovički

Potpredsednica vlade izgubila podršku među kolegama u Nemanjinoj posle afere. Iz SNS traže od Udovički da se izjasni o svojoj sestri

POSLE afere „vetroparkovi“, vicepremijerka Kori Udovički ostala je bez podrške većine članova Vlade Srbije i to bi mogao da bude jedan od okidača za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema našim informacijama, ministri iz SNS očekuju da se potpredsednica i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu jasno odredi o ulozi njene sestre Lidije Udovički u medijskom diskreditovanju Vlade. Ukoliko to ne učini, mogla bi u narednim danima da ostane bez funkcije.

Ministar Aleksandar Vulin je otvoreno upitao premijera – do kada će, posle svega, da trpi Kori Udovički u Vladi, a Aleksandar Vučić je javno odgovorio:

– Mislim da je svima jasno da državni organi rade svoj posao, ali je svima jasno i o čemu se ovde radi. Lično se ne bavim intrigama i besmislicama, lažima i prepucavanjima. Odluku o vanrednim izborima saopštiću 15. oktobra ili dan kasnije.

Premijer je najavio i da će se u tom obraćanju osvrnuti na sve intrige i trikove koji su pratili rad Vlade:

MINISTRI HTELI RASPRAVU U KABINETU Kori Udovički „Novostima“ je juče rečeno da se ona neće oglašavati povodom aktuelnih „prozivki“ i da ostaje pri izjavi koju je dostavila u petak, da „neće da bude deo rijalitija“. Inače, na sednici Vlade u petak, pojedini ministri su kritikovali vicepremijerku i pokušali su njen slučaj da nametnu kao temu dnevnog reda, ali ih je premijer prekinuo. Udovički se nije izjašnjavala na sednici o aferi.

– Počev od tobože hiljada mrtvih u Obrenovcu, tvrdnje da su ministri i novinari čekali helikopter iz Novog Pazara na aerodromu, prisluškivanja, kao i napisa o tome da sam novinarku RTS Petru Cvijić „oslobodio“ u sudskom procesu zbog navodne veze sa njom, koju, inače, nikada nisam ni video… Toliko sam se laži, intriga i besmislica naslušao. Evo, ja idem na detektor, a oni se kriju na Tajlandu, pa će na Zanzibar, u Kanadu, Argentinu.

Vučić je istakao da su, nasuprot intrigama, uspesi Vlade potkrepljeni konkretnim podacima i rezultatima i to je nešto što niko ne može dovesti u pitanje.

Dok se čeka konačna odluka o parlamentarnim izborima, visoki funkcioneri vrše pritisak da se oni raspišu.

Predsednik novosadskog odbora naprednjaka Miloš Vučević uputio je pismo lideru stranke i premijeru u kojem ga poziva da se, uporedo sa lokalnim i pokrajinskim izborima, održe i izbori za novi saziv parlamenta Srbije:

– Aktuelni trenutak u državi je takav da narodu treba prepustiti odluku da li je za to da se vrati sistem koji je sprovodila DS, na čelu sa Pajtićem, ili će se nastaviti reformski kurs, poštena i odgovorna politika koja će omogućiti napredak za našu zemlju i bolji život za sve njene građane, koju predvodi Vučić.

VUČIĆ: NE BRINEM SE ZA SEBE

POVODOM upozorenja ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je premijerova bezbednost ugrožena, Vučić je rekao: – Mene to ne sekira i ne glumim heroja, Srbija, ministar, kao i drugi dobro znaju ko je i koliko pošten i kakva se atmosfera pravi. Stefanović više govori o političkoj atmosferi, nisam zabrinut niti me ta tema zanima.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je da potpredsednica Vlade Udovički mora da se izjasni o navodnoj korupciji u slučaju „vetroparkova“.

Vulin je bio još direktniji:

– Jasno je da u Vladi ne sede svi kojima je na prvom mestu interes Srbije i srpskog naroda, nego da ima onih kojima je na prvom mestu lični i strani interes.

Inače, demokrate su juče podnele inicijativu za formiranje skupštinskog anketnog odbora za ispitivanje navodnog prisluškivanja Pajtića.

Potom je Babić najavio da će i naprednjaci uputiti zahtev za formiranje anketnog odbora koji će se baviti svim „kriminalno-mafijaškim radnjama“ funkcionera DS.

(novosti.rs)