ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK IZ SVEMIRA: Džinovski uragan Irma prerasta u ZVER (VIDEO)

Uragan
Foto: Pixabay.com

Sateliti koji posmatraju Zemlju snimili su potencijalno katastrofalni uragan Irma koji će se uskoro obrušiti na ostrva Karipskog mora, piše “Spejs”.

Uragan „Irma“ kasno sinoć pogodio istočno karispko ostrvo Barbudu. Udarao vetar jačine 295 km na čas. Sledeća na udaru ostrva Livord. Moguć i nov uragan.

 

Irma je sada uragan kategorije 5, što je najjači rang na skali Safir-Simpston. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je u saopštenju da treba požuruti s pripremama u području udara.

Neverovatno turbulentan sistem oblaka oko “oka” uragana uhvaćen je juče kratkim video snimkom satelita GOES-16 (Geostacionirani operativni ekološki satelit).

Središte uragana prešlo je preko Barbude, dela ostrvske državice Antigva i Barbuda, oko dva sata noćas po lokalnom vremenu (8.00 po centralnoevropskom vremenu). Uragan, koji bi mogao i da izazove morske oluje i dalje se kreće prema severpozapadu u pravcu Devičanskih ostrva i Portorika.

Očekuje se da će Irma zadržati kategoriju 4 ili 5 bar dva-tri dana, saopšteno je iz američke svemirske agencije NASA:

Satelit GOES-Ist, deo porodice GOES satelita Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA), uhvatio je kretanje oluje između 2. i 5. septembra, dok se kretala od sredine Atlantika do Karipskog mora.

Centar oluje bi danas popodne po lokalnom vremenu mogao da prođe oko 50 kilometara od Portorika, a njegove posledice bi kasnije ove sedmice mogle da se osete i na Floridi, iako stručnjaci smatraju da je još prerano prognozirati putanju uragana.

Oluju je snimio i satelit Suomi NPP 4. septembra, pre nego što je Irma narasla u oluju 5. kategorije. Takođe, i spoljne kamere postavljene na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) snimile su uragan 5. septembra. “Oko” oluje jasno se vidi iz svemira, a okolna masa oblaka dominira skoro čitavim snimkom.

Nekoliko američkih teritorija i karipskih ostrvskih država i prekomorskih teritorija juče je uvelo vanredno stanje zbog predstojećeg dolaska uragana „Irma“ koji s nedavno formirao iznad Atlantskog okeana i ojaćao do oluje pete, najveće, kategorije.

Upozorenje na uragan trenutno je istaknuto za najmanje 16 karipskih ostrva.

Irma je došla manje od dve nedelje nakon što je uragan Harvi (koji je na vrhuncu bio u 4. kategoriji) poplavama opustošio jugoistočni Teksas.

Meštani na karipskim ostrvima su se užurbano pripremali uoči dolaska uragana „Irme“, za koji se očekuje da će biti najsnažnija oluja na Atlantiku u poslednjih deset godina, a zvaničnici su upozorili da bi mogao da ima katastrofalne posledice.

„Njujork tajms“ navodi da bi Irma mogla da izazove veliko uništenje u Portoriku, američkoj teritoriji u Karibima na kojoj živi 3,4 miliona ljudi, na obližnjim ostrvima Hispaniola – koje dele Dominikanska Republika i Haiti, Antigva, Sent Kits i Nevis, kao i Američkim devičanskim ostrvima, a ugrožena je i Kuba.

Američki Nacionalni centar za uragane je objavio takođe da bi u Meksičkom zalivu u narednih nekoliko dana mogao da nastane novi uragan na 155 kilometara istočno od Tampika u Meksiku.

U međuvremenu, dok se stanovništvo ugroženih gradova, sprema za moguću katastrofu poput one koju je pre par dana u Teksasu napravio uragan „Harvi“, iz međunarodne svemirske stanice poslli su snimak centra „Irme“, odnosno „oka“ uragana.

Prema procenama, površina „Irme“ je veća od površine američke države Ohajo.

– To je zver – slikovito je na Tvirteru napisao jedan novinar.

Uragan bez presedana

Uragan „Irma“ dostigao je jačinu „bez presedana“ u Atlantskom okeanu, saopštili su danas meteorolozi i savetovali stanovnike karipskih ostrva da se sklone pred dolazećom olujom.

Uragan pete kategorije kreće se prema popularnim odmaralištima Sen Martin i Sen Bartelemi, a francuska meteorološka služba upozorava na talase visine 12 metara i „ekstremno opasne poplave duž obale“.

– „Irma“ je uragan čija je jačina bez presedana u Atlantiku – saopštila je služba „Meteo Frans“ i upozorila stanovnike ostrva da ostanu u zatvorenim prostorima, prenio je AP.

(Blic.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close