Zahuktava se na ruskoj granici: Poljaci radosno dočekali američke marince, sledi Putinov odgovor (VIDEO)

poljaci-amerikanci
Foto: Tanjug/AP

Radi se o istorijskom potezu koji dolazi 23 godine nakon što je poslednji sovjetski vojnik napustio Poljsku

Poljski čelnici s oduševljenjem su dočekali dolazak više hiljada američkih vojnika, koji će biti razmešteni uz samu granicu Poljske i Rusije

Podsetimo, američko slanje više od 3.000 vojnika i sve sile oklopnih vozila u Poljsku, uključujući i tenkove, odgovor je administracije Baraka Obame NATO saveznicima zabrinutima zbog sve agresivnijeg ruskog pristupa.

Kako javljaju strane agencije, ceremonija dočeka održana je u poljskom gradu Zaganu, a poljski ministar obrane ovaj je američki potez opisao kao ostvarenje sna koji Poljaci sanjaju već deset godina.

– Čekali smo vas jako dugo. Čekali smo vas deset godina, osećajući se ponekad da smo ostali sasvim sami. Zamalo smo izgubili nadu jer smo se osećali kao jedini koji štite civilizaciju od agresije s istoka – rekao je poljski ministar obrane Antoni Maćerevič na ceremoniji dočeka američke vojske.

Radi se o istorijskom potezu koji dolazi 23 godine nakon što je poslednji sovjetski vojnik napustio Poljsku. Radi se o prvom angažmanu zapadnih vojnih snaga na istočnoj granici NATO saveza.

Moskva je besna je zbog najvećeg angažmana američke vojske na tlu Evrope od Hladnog rata

– Tu akciju percipiramo kao pretnju našim interesima i sigurnosti, a naročito kad dolazi od strane koja uopše nije evropska zemlja, a povećava svoju vojnu prisutnost na ruskim granicama – rekao je portparol Vladimira Putina.

Iako se u Moskvi nadaju da će Tramp promeniti američku politiku prema Rusiji, iz čelništva NATO-a poručili su da ne očekuju da će Tramp, kada postane predsednik, uticati na angažman američkih snaga u Poljskoj, koji je dogovoren još prošlog leta.

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close