Vrag je odneo šalu: Rusija počela sa prebacivanjem raketa Iskander-M u Kalinjingrad!

iskander
Foto: Novosti.rs

Estonski zvaničnici izjavili da Rusija prebacuje balističke rakete, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, u enklavu između Poljske i Litvanije

LONDON – Estonski zvaničnici izjavili su da Rusija prebacuje balističke rakete „Iskander-M“ koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, u Kalinjingradsku oblast, rusku enklavu između Poljske i Litvanije, preneo je danas britanski list Gardijan .

Rakete „Iskander-M“, koje imaju domet od 500 kilometara, navodno se prebacuju brodovima iz oblasti oko Sankt Peterburga.
Gardijan navodi da je ranije najavljeno da bi Rusija mogla postaviti rakete „Iskander-M“ u Kalinjingrad, ali tek 2018. ili 2019. godine.
Ako se navodi estonskih zvaničnika potvrde, potez Rusije bi na Zapadu mogao biti shvaćen kao namera Moskve da ojača snage na istoku Evrope i Bliskom istoku, pre nego što novi predsednik SAD uđe u Belu kuću u januaru, ocenjuje britanski list.
Estonski zvaničnici su rekli da prate kretanje brodova i sadržaj na njima. Ruski brod „Ambal“ danas je trebalo da pristane, navode izvori iz estonske vlade.
Rusija već ima raketnu brigadu u Kalinjingradu, ali je opremljena raketama „OTR-21 točka“ kratkog dometa, koje su manje napredne i ne mogu da nose nuklearno oružje, navodi Gardijan.

Stručnjaci kažu da je „Iskander-M“ napredno oružje koje nema pandan u arsenalu zapadnih vojski, a može da nosi nuklearne bojeve glave, menja smer usred leta i ima domet do 500 kilometara.
Predsednik odbora za odbranu estonskog parlamenta Marko Mihkelson rekao je za estonsku novinsku agenciju ERR da Rusija prebacuje oružje pomoću civilnog broda, dodajući da zato misli da Rusija pokušava da tajno prebaci rakete u Kalinjingrad.
Estonski premijer Tavi Rivas je rekao da prebacivanje raketa „Iskander-M“ u Kalinjingrad predstavlja razlog za uzbunu i da pokazuje da „Rusija pokušava da izvrši pritisak na Zapad različitim oruđem“.

„Nastavak ruskih agresivnih postupaka samo potvrđuje neophodnost da NATO poveća vojno prisustvo u baltičkim državama i Poljskoj“, rekao je Rivas.
Estonsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ruskog ambasadora da mu uruči protostnu notu zato što su ruski avioni „An72“ juče narušili estonski vazdušni prostor.
Finska je saopštila da su dva slična aviona prošla nad njenom teritorijom dok se spremala da danas potpiše sporazum o vojnoj saradnji sa SAD.

(Beta/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close