Vladimir Putin: Svaka sila koja preti ruskoj vojsci u Siriji biće uništena

putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neki pokušavaju da organizuju provokaciju protiv ruske vojske u Siriji i upozorio da će svaka sila koja preti ruskoj vojsci u Siriji biti uništena

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neki pokušavaju da organizuju provokaciju protiv ruske vojske u Siriji i upozorio da će svaka sila koja preti ruskoj vojsci u Siriji biti uništena.

 „Naređujem da se oštro odgovori“, rekao je Putin na godišnjem proširenom kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Sputnik.

Putin je pohvalio akcije ruskih oružanih snaga rekavši da su nanele znatnu štetu teroristima u Siriji i zahvalio se vojnicima na hrabrosti i profesionalnosti, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, akcije ruske avijacije pomažu udruživanju napora sirijske vlade i Slobodne sirijske armije.

Jedinice Sirijske slobodne armije, koji broje oko 5.000 osoba, zajedno sa vladinim snagama vode ofanzivu protiv terorista, rekao je Putin.

„Podržavamo ih iz vazduha, isto kao i sirijske vladine snage, snabdevamo ih oružjem, municijom i materijalom“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da su iznenadne provere u Oružanim snagama Rusije potvrdile visoku borbenu spremnost, a da ubuduće posebnu pažnju treba posvetiti jačanju efikasnosti strateških nuklearnih snaga.

„Treba nastaviti i sa modernizacijom armije i flote“, poručio je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio je da se situacija u svetu zaoštrava.

„Kontingent NATO aviona je u poslednje vreme povećan osam puta, a broj vojnika je povećan 13 puta“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi razmešteno je u Belgiji, Italiji, Holandiji i Nemačkoj.

Strateške nuklearne snage Rusije u ovom trenutku sigurno rešavaju zadatke nuklearnog ograničavanja, naveo je ruski ministar odbrane.

Šojgu je rekao da u Siriji ima oko 60.000 terorista upozorivši da postoji pretnja da se oni prošire i u centralnu Aziju.

Islamska država kontroliše 70 odsto sirijske teritorije, naveo je Ssojgu i dodao da je ruska avijacija u Siriji ukupno izvela oko 4.000 borbenih naleta na 8.000 pozicija terorista, a da je iskustvo u toj zemlji pokazalo da su dronovi nezamenljivi u izvođenju borbenih akcija.

Rusija trenutno raspolaže sa 1.720 ovakvih letelica.

Vojno-kosmičke snage Rusije dobile su više od 200 novih i modernizovanih modela avionske tehnike i flote, dodao je Šojgu.

„Više od 95 odsto lansirnih nuklearnih sistema nalazi se u stalnoj borbenoj gotovosti“, naveo je ruski ministar odbrane.

(novosti.rs)