VLADIMIR PUTIN: Ako je borba neizbežna, udari prvi!

Vladimir Putin

Glavno „pravilo“ Putina u spoljnoj politici, koje je uspostavio još u detinjstvu na ulicama Lenjingrada glasi: „Ako je borba neizbežna, udari prvi“, piše komentator italijanskog „Đornalea“, a prenosi „Sputnjik“.

Bez obzira na to što na teritoriji Rusije žive predstavnici raznih veroispovesti, uključujući muslimane, ruski predsednik vešto pronalazi ravnotežu koja isključuje mogućnost religioznih sukoba u zemlji, piše analitičar.

– To je pravi Putin — s jedne strane se bori protiv terorista Daeša, a s druge otvara najveću džamiju u Evropi. U jednom od svojih govora Putin je istakao razlike umerenog islama i terorizma, izjavivši da Daeš kompromituje islamsku religiju ideologijom zasnovanom na laži – piše analitičar.

On takođe naglašava da ruski predsednik poštuje istoriju i tradiciju u kojima je hrišćanska religija zauzimala centralno mesto u „srcu ruskog čoveka“, zbog čega podržava Rusku pravoslavnu crkvu.

– Ne treba potcenjivati ni savez Putina i rimskog pape Franje — oni su se susreli dva puta, čime su izazvali ozbiljnu zabrinutost (predsednika SAD Baraka) Obame – piše analitičar.

Ipak, u borbi protiv džihadizma Putin nastupa odlučno.

– Pravilo ruskog predsednika da treba biti „prvi ako je borba neizbežna“ čini ga pouzdanim saveznikom u očima (predsednika Sirije) Bašara el Asada i doprinosi dijalogu s opozicionim snagama u Siriji –  smatra analitičar.

– Svojim kretanjem po šahovskoj tabli Sirije Putin je zbunio Zapad, neizbežno vraćajući Rusiju u red ključnih sagovornika SAD i Evrope. Ako postigne uspeh u borbi protiv Daeša, ruski lider bi mogao da računa na ukidanje apsurdnih sankcija Zapada – piše analitičar i dodaje: Igrajući na kartu ’prvog‘, Putin je uspeo, svidelo se to nekom ili ne, da vrati Rusiji zvanje velike imperije.

(blic.rs)