Velika Britanija plaća 50.000 funti odštete generalu Krstiću

radislav-krstic

Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji je osuđen u Hagu, dobio je tužbu protiv Vlade Britanije i biće mu isplaćena odšteta od više od 50.000 funti

Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji je osuđen u Hagu, dobio je tužbu protiv Vlade Britanije i biće mu isplaćena odšteta od više od 50.000 funti (68.000 evra) pošto je napadnut dok je služio kaznu u britanskom zatvoru, pišu britanski mediji.

Odštetu je dobio jer država nije uspela da ga zaštiti od napada trojice „islamskih ekstremista“ u maju 2010. godine u zatvoru Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, kada su mu žiletom prerezali vrat.

Napadači na Krstića – Indrit Krasnići, Iljas Halid i Kuam Ogumbiji, opisani su kao „veoma opasni“ i „poznati kao nasilni kriminalci ekstremističkih stavova“.

Oni su osuđeni za nanošenje teških telesnih povreda sa namerom, navodi „Gardijan“.

Sudija u tom slučaju Antonio Bueno je rekao da su zatvorske vlasti pokazale nemar u obavljanju dužnosti zaštite Krstića, koji je 2001. osuđen u Hagu na 35 godina zatvora.

On je dodao da je Krstić nakon tog incidenta doživeo manje ozbiljne napade u zatvorima Long Martin i Vudhil u koje je prebačen, a sa kojima je sud upoznat.

„Ovaj slučaj pokazuje da britanski pravni sistem funkcioniše odlično, da je pravedan i prema nepopularnom i ranjivom zatvoreniku koga su morali da zaštite“, rekla je Krstićev advokat Kejt Majnard nakon odluke sudije.

Krstić je izjavio da se nikada nije u potpunosti oporavio od tih napada.

Njemu je dodeljeno ukupno 52.500 funti (71.400 evra), od čega 35.000 funti (47.600 evra) za pretrpljenu traumu i 17.500 (23.800 evra) za fizičke povrede.

Ministarstvu pravosuđa je naloženo da plati sve sudske troškove.

(novosti.rs)