Većina kompanija u Japanu podržava angažovanje stranih radnika

japan

Tri četvrtine japanskih kompanija podržava otvaranje zemlje za inostranu radnu snagu kako bi se rešio problem manjka radnika. Vlada Japana protivna

Tri četvrtine japanskih kompanija podržava otvaranje zemlje za inostranu radnu snagu kako bi se rešio problem manjka radnika, pokazali su rezultati Rojtersove ankete koji su u suprotnosti sa nespremnošću tamošnje vlade da to učini.

Rojtersova anketa među japanskim korporacijama, sprovedena u periodu od 30. septembra do 9. oktobra, pokazala je da 76 odsto japanskih kompanija podržava ulazak strane radne snage na radna mesta koja zahtevaju manje kvalifikacije.

Među njima je 68 odsto onih koji u izvesnoj meri podržavaju tu ideju, dok je preostalih osam odsto u potpunosti podržava. Skoro jedna petina je odgovorila da zaista ne podržava ovu ideju, dok je pet odsto njih bilo kategorično protiv, navodeći kao najveći razlog jezik i kulturne razlike.

Japan, kao jedna od zemalja sveta čija populacija najbrže stari, ima problem sa akutnim manjkom radne snage, naročito u industrijama kao što su građevinarstvo, poljoprivreda i briga za stare, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo ugroziti ekonomski plan japanskog premijera Šinza Abea za oživljavanje privrede.

S obzirom na to da je jedna petina japanske populacije već životnog doba preko 65 godina, tržištu rada manjka radna snaga.

Stopa nezaposlenosti je u julu pala na 18-godišnji minimum od 3,3 odsto, pri čemu je ukupan udeo stranih radnika u japanskoj radnoj snazi u 2012. godini bio samo jedan odsto, pokazali su vladini podaci.

Manjak radne snage je najprimetniji u građevinskom sektoru, zbog čega kompanije imaju problem sa realizacijom novih projekata povezanim sa Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i sa rokovima za završetak radova na obnovi područja na severu Japana koja su razorena u zemljotresu i cunamiju 2011. godine

(novosti.rs)