V.Britanija-Policija će moći da čita svačiju istoriju surfovanja internetom

surfovanje

Prema novom zakonu koji će biti objavljen sledeće nedelje, britanska policija će dobiti pravo da pregleda svačiju istoriju surfovanja internetom.

Predloženim zakonom će se stvoriti uslovi za telekomunikacione kompanije i internet provajdere da zadrže svu istorisjku pretragu tokom surfovanja internetom svih korisnika u periodu od 12 meseci.

Državni organi kao što su policija, obaveštajne službe i Nacionalna agencija za kriminal moći će da pristupe veb-adresama koje su korisnici posećivali, ali će im prethodno trebati odobrenje sudije kako bi mogli da “vršljaju” i po ličnim sajtovima, imejlovima i porukama na društvenim mrežama.

Iz policije tvrde da su ovakve mere neophodne zbog obima kativnosti koje se sprovode na internetu, a kako piše britanska štampa, upravo je polcija i lobirala da vlada progura ovakav zakon.

Ričard Beri, portparol policijskog departmana za prenos podataka, potvrđuje da je zakon vrlo koristan.

 Nophodno nam je da znamo “ko, kad, gde i šta” svake komunikacije, ko je inicirao, gde su bili i kada se dogodilo. Ali i deo onoga “šta”: šta pretražuju po Fejsbuku, ili na sajtu banke ili čak na ilegalnim starnicama dečje pornografije? Pre pet godina, osumnjičeni je mogao fizički da ušeta u banku i izvrši transkaciju. Za to smo postavili nadzorni tim, ali sada se većina toga radi na mreži. Mi samo želimo da znamo za te posete – rekao je Beri.

On je priznao da bi bilo suviše nametljivo da policija neometano čita poruke na Fejsbuku i pretrage na interentu bez sudskog naloga.

Očekuje se da zakon sledeće nedelje bude na stolu ministarke unutrašnjih poslova Tereze Mej, kao oživljavanje takozvane “proviriti povelje” koja je doživela neuspeh kada je nezavisna revizija iznela sumnje da su namere bile skladištenje istorije surfovanja svakog lica.

(blic.rs)