UČENJACI ISLAMA ODLUČILI: Pripadnici ID, Al-Kaide i talibani izopšteni iz Islama – nisu muslimani!?

Mudraci
Foto: intermagazin.rs

Najmanje 70.000 islamskih učenjaka iz celog sveta okupilo se u Bareilyju u Indiji kako bi potpisali fetvu po kojoj se pripadnici organizacija kao što su IDIL, Al-Kaida i talibani više ne smatraju muslimanima.

Kako su istaknuli potpisnici, cilj fetve je da takve organizacije jednom i za sva vremena izgube prefiks “muslimanski”.

“U Kur’anu piše da ubistvo jedne nevine osobe ravno ubistvu celog čovečanstva. Prema tome, oni koji svesno učine takvo delo, ne postupaju po Kur’anu i samim tim ne mogu biti smatrani muslimani. Osuđujemo varvarske terorističke napade kao što je onaj u Parizu i pozivamo na međunarodnu zabranu organizacija kao što su IDIL i drugih sličnih organizacija”, rekao Mohamad Faruh ul Vuadri, generalni sekretar Svetske islamske misije.

Takođe, imami su osudili i vazdušne kampanje Francuske i drugih zemalja u Siriji. Prema njima, u tim napadima najviše stradaju civili, među kojima žena i deca. Kako kažu, na taj način se situacija samo pogoršava.

“Ekstremizam i slične negativne pojave ne mogu se pobediti nasiljem. Jedini način jeste pridobijanje srca tih ljudi, odnosno da oni sami osete da ono što čine nije ispravno”, rečeno je na skupu u Bareilyju, prenosi Times of India.

(BOSNIA PRESS / agencije)