U telefonima izbeglica odsečene glave i simboli ID!

Izbeglice

Norveška policija je u mobilnim telefonima nekolicine izbeglica na ulazu u njihovu zemlju pronašla fotografije odsečenih glava, zastava i simbola ID

Osim toga, tokom pretresa izbeglica pronađene su fotografije mrtve dece i drugih žrtava rata i terorizma, navode lokalni mediji.

Međutim, Erik Hauglend, šef norveškog programa azila kaže da razlog za užasne slike u telefonu ne mora da znači nešto opasno.

„Postoji nekoliko razloga zbog čega bi neko držao takve slike. Jedan je da su bili svedoci i da žele da ih pokažu ljudima. Osim toga, moguće je i da nose simbole povezane sa terorističkim grupma kroz čiju teritoriju su prolazili. Iako deluje opasno, može biti i drugih objašnjenja osim podrške terorističkoj organizaciji“, kaže on.

„Raša tudej“ piše da se norveška imigraciona služba poslednjih meseci suočava sa velikim brojem izbeglica koje žele da pređu granicu te zemlje.

Norveška je tokom novembra pooštrila pravila azila u borbi protiv velikog broja izbeglica. Prema novim pravilima koja će stuputi na snagu za dve godine, vlasti će imati više mogućnosti da odbiju davanje aila ukoliko je osoba koja je aplicirala prethodno bila u trećoj zemlji koja se smatra bezbednom.

(b92.net)