Turska: Rusija da prestane sa napadima na Asadovu opoziciju

 

Sirija

Turska i njeni partneri u koaliciji protiv Islamske države, predvođenoj SAD, pozvali su Rusiju da obustavi napade na sirijsku opoziciju.

Oni su uputili poziv Moskvi da se fokusira na borbu protiv islamskih militanata.

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju „dalju eskalaciju“ konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, preneo je Rojters.

„Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su rezultovali civilnim žrtvama, a nisu bili usmereni protiv ID“, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče izjavio da tvrdnje da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji poginuli civili predstavljaju „informacioni napad“.

Odluka zvanične Moskve da se ove sedmice uključi u rat u Siriji vazdušnim udarima kao vidom podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, kao i sve veće vojno prisustvo Rusije u Iranu, moglo bi da označi prekretnicu u konfliktu u kojem sada učestvuje većina svetskih vojnih sila, ocenjuje Rojters.

(b92)