Turska objavila narandžasti alarm: Avijacija u stanju pune borbene gotovosti!

TURSKA
Foto: novosti.rs

Turska je objavila „narandžasti“ nivo opasnosti i podigla svoju avijaciju u stanje „pune borbene gotovosti

U bazama Ratnog vazduhoplovstva Turske objavljen „narandžasti“ nivo opasnosti.

Turska je objavila „narandžasti“ nivo opasnosti i podigla svoju avijaciju u stanje „pune borbene gotovosti“, prenosi agencija „Anadolija“.

To znači da piloti sami donose odluke, uključujući i one o otvaranju vatre, bez dogovora sa komandom.

Takav potez je usledio nakon jučerašnje optužbe Ankare da je ruski avion narušio njen vazdušni prostor. Ministarstvo odbrane je negiralo tursko saopštenje.

Ranije danas, Ministarstvo odbrane SAD je potvrdilo saopštenje Ankare da je, navodno, ruski avion narušio turski vazdušni prostor i pozvao Rusiju i Tursku da razgovaraju i preduzmu mere za sprečavanje eskalacije, izjavio je zvanični predstavnik Pentagona Mark Rajt.

„Znamo o čemu se radi i možemo da potvrdimo da je juče još jedan ruski vojni avion narušio vazdušni prostor Turske i NATO-a“, izjavio je Rajt.

„Kao što smo izjavljivali nakon ranijih incidenata, SAD se pridružuju NATO-u u solidarnosti sa Turskom i pozivamo Rusiju da poštuje vazdušni prostor Turske, prestane sa akcijama koje vode ka nestabilnosti u regionu. Važno je da Rusi i Turci razgovaraju i preduzimaju mere za sprečavanje eskalacije“, dodao je predstavnik Pentagona.

(sputniknews.com/novosti.rs)

Close