Stigao odgovor: SAD i J. Koreja gađale S. Koreju

rusi
Foto: Youtube /Printscreen

Seul — Vojske Južne Koreje i SAD ispalile nekoliko balističkih raketa prema Severnoj Koreji kao znak upozorenja Pjongjangu koji je juče lansirao balističku raketu.

Vežbe i simulaciju napada nadgledao je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in, navela je južnokorejska agencija Jonhap. „Mun je tokom vežbe rekao da je ozbiljna provokacija iz Severne Koreje navela vlasti da dodatno reaguju i pokažu sposbonost raketne odbrane“, naveo je Jonhap.

Istovremeno, južnokorejski ministar odbrane Han Min-Ku upozorio je da postoji velika mogućnost da Severna Koreja izvede šestu nuklearnu probu, nakon što je prvi put uspešno testirarala interkontinentalnu balističku raketu.

„Krajnji cilj Severne Koreje je da svoju nuklearnu snagu pretvori u oružje, tako da vidim veliku šansu da se to dogodi“, rekao je Han na parlamentarnom brifingu odgovarajući na pitanje poslanika da li veruje da bi Pjongjang mogao da izvede uskoro nuklearnu probu.

On je dodao da je poznato da je Severna Koreja uvek spremna da sprovede nuklearni test, ali da do sada nisu zabeleženi nikakvi neobični znaci, preneo je Rojters.

Vojna vežba održana je dan nakon što je Severna Koreja ispalila novu balističku raketu koja je pala u Japansko more.

Zbog te nove raktene probe, Savet bezbednost UN će danas posle podne održati hitan sastanak na zahtev SAD, koje su poručile da su spremne da se brane od eventualnog napada Severne Koreje.

(TANJUG, BETA/AFP)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close