SPREMA LI SE RAT? Ruski PVO u stanju borbene gotovosti zbog korejske krize, dok Tramp preti „OGNJEM“

Foto: Twitter

Član Saveta Federacije Viktor Ozerov naglasio da ruska vojska pažljivo prati događaje. Američki predsednik sprema odgovor na “nerazumne poteze”

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane na Dalekom istoku dovedeni su u stanje povećane borbene gotovosti zbog napete situacije oko Severne Koreje, saopštio je član Saveta Federacije Viktor Ozerov.

 

„Snage PVO i vazdušno-kosmičkih snaga u Dalekoistocnom regionu su ojačane. To što se danas dešava u vezi sa Severnom Korejom u nama izaziva osećaj zabrinutosti i zbog te situacije razumemo potrebu za dodatnim merama kako bi se osigurala naša teritorija“, rekao Ozerov za Sputnjik.

Senator, koji je ranije bio na čelu Odbora Saveta Federacije za odbranu i bezbednost, je naglasio da ruska vojska pažljivo prati događaje na Korejskom poluostrvu, posebno u zonama odakle mogu da budu lansirane rakete. Preduzete su mere za slučajeve ako severnokorejske rakete budu pogrešno navedene, a postoje i drugi zadaci.

„Snage PVO nuklearnog obuzdavanja omogućavaju da se Amerikanci odvrate od daljih odlučnih koraka“, objasnio je Ozerov.

TRAMP PRETI VOJNIM ODGOVOROM NA “NERAZUMNE” POTEZE S. KOREJE 

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je danas da su SAD spremne na vojnu akciju „ako Severna Koreja postupi nerazumno“.

„Vojna rešenja su u potpunosti spremna, ukoliko Severna Koreja postupi nerazumno. Nadam se da će (severnokorejski lider) Kim Džong-un pronaći drugi put“, napisao je Tramp na Tviteru, prenosi AP.

Severna Koreja objavila je detaljan plan o lansiranju balističkih raketa u pravcu američke teritorije na Pacifiku – Guama, značajne vojne baze u kojoj su smešteni i američki bombarderi, podseća američka agencija.

Ukoliko Pjongjang sprovede u delo taj plan, to će biti najprovokativnije raketno lansiranje do sada, zaključuje AP.

Tramp je, ranije ove nedelje, upozorio da će Severna Koreja naići na „oganj i gnev“ ako nastavi da preti Sjedinjenim Američkim Državama.

LAVROV: MOSKVA ZABRINUTA ZBOG DEŠAVANjA OKO S.KOREJE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je rizik od vojnog sukoba povodom severnokorejskog raketnog programa veoma veliki, kao i da je Moskva veoma zabrinuta zbog pretnji napadom koje razmenjuju Pjongjang i Vašington.

„Jača i pametnija strana mora da preduzme prvi korak kako bi ublažila krizu“, rekao je Lavrov govoreći na forumu za ruske studente, preneo je Rojters.

On je ohrabrio Pjongjang i Vašington da se pridruže rusko-kineskom planu, prema kome bi Severna Koreja obustavila raketne probe, a SAD i Južna Koreja uvele moratorijum na vojne vežbe velikih razmera.

(Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close