Snoudenov savet planeti: Lepite flaster preko kamere kompjutera – da vas ne špijuniraju

index
Foto: Tanjug/AP/The Guardian

„Koristite flaster. Lepite ga preko kamere vaših lap-topova. To neće naštetiti vašem kompjuteru. Ako vam bude potrebno da koristite kameru – skinite flaster“

„Za telefoniranje možete koristiti šifrovane programe veze koji su sada besplatni. Dobro je instalirate blokatore za reklamu i antivirusne programe. Ipak vodite računa: sve to će vas zaštititi od hakera, ali ne i od specijalnih službi. To vam neće pomoći protiv NSA“
Autor filma „Snouden“ – oskarovac Oliver STOUN – bio direktno pitan: „Lepite li i vi flaster preko kamere?“ Njegov odgovor je bio kratak: „Da, naravno!“

BIVŠI saradnika CIA i elektronske špijunaže svoje zemlje – Edvard Snouden, koji je za mnoge sigurno najomiljeniji Amerikanac – javno je posavetovao korisnicima interneta kako da se „sakriju“ i od „globalne špijunaže“ i od hakera.

Film oskarovca Olivera Stouna „Snouden“ prikazan je u nekoliko gradova SAD, a nakon jedne od tih projekcija – za vreme interaktivne video-konferencije koja je usledila – podelio je je nekoliko „korisnih saveta“.

Skrenuvši svojim video-sagovornicima pažnju na momenat iz filma kada glavni glumac Džozef Gordon-Levit, koji igra Snoudena, preko kamere na svom lap-topu lepi flaster, pravi Snouden je objasnio da se (američke) tajne službe mogu „nakačiti“ na kamere ličnih kompjutera.

Snoudenu je, naime, bilo postavljeno pitanje: kako sačuvati svoj lični život i privatne tajne od sajber-špijunaže i hakera, a on je odgovorio:

„To je, u suštini, prosto. Koristite flaster. Lepite ga preko kamere vaših lap-topova. To neće naštetiti vašem kompjuteru. Ako vam bude potrebno da koristite kameru – skinite flaster.“

Snouden je posavetovao i da se isti pasvord ne koriste za više sajtova.

Za „ličnu borbu protiv prisluškivanja telefona“ – posavetovao je – kodiranje:

„Za telefoniranje možete koristiti šifrovane programe veze koji su sada besplatni. Dobro je instalirate blokatore za reklamu i antivirusne programe. Ipak vodite računa: sve to će vas zaštititi od hakera, ali ne i od specijalnih službi. To vam neće pomoći protiv NSA“ (američke Agencije za nacionalnu bezbednost).

Snouden je poslednjih godina radio upravo za NSA i sigurno zna šta govori. Zato je u nastavku rekao:

„Ako želite da zaustavite NSA – da je onemogućite da vas prati – jedino što sada možete da učinite jeste da utičete na nju preko političkih procesa u SAD. Ali, to nije ovo što slušate u predsedničkoj kampanji“.

I Stoun je posle projekcije „Snoudena“ rekao da lepi flaster preko kamere svog kompjutera. On je bio direktno pitan: „Lepite li i vi flaster preko kamere“?

Njegov odgovor je bio kratak: „Da, naravno!“

Snouden je 13-og septembra – iskoristivši za to jedan intervju – zamolio Baraka Obamu da ga pomiluje.

(fakti.org)

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close