Snimak koji bi Ameriku mogao da gurne u ambis GRAĐANSKOG RASNOG RATA (VIDEO)

amerika-rat
Foto: screenshot

U američkom gradu Šarlotu, u saveznoj državi Severna Karolina, četvrtu noć za redom održane su demonstracije zbog ubistva Afroamerikanca na koga je pucala policija.

Porodica ubijenog 43-ogodišnjeg Kita Lamonta Skota objavila je rano jutros snimak događaja koji su prethodili ubistvu. Stotine okupljenih demonstranata zahtevale su i od policije da objavi sve snimke događaja.

 
Video koji je objavila mreža NBC snimila je telefonom žena ubijenog, Rakija Skot. Ona se približila mestu na kojem je nekoliko policajaca u pancirima držalo upereno oružje u njenog supruga, vičući na njih da ne pucaju.

Na snimku se čuje kako žena govori da Skot nije naoružan.
„Kit, izađi iz kola!“, govorila je ona.

Policija navodi da je Skotu više puta rečeno da odloži oružje pre nego što je ubijen, ali očevici tvrde da je u rukama držao knjigu.

Na snimku se ne vidi najjasnije da li je ubijeni imao oružje kod sebe.

Policajac koji je ubio Skota je takođe Afroamerikanac. Iz policije je saopšteno da je na licu mesta nađen napunjen pištolj sa otiscima ubijenog Skota.

Jedna fotografija načinjena nakon što je ubijen Skot pokazuje predmet za koji se kaže da bi mogao da bude pištolj.

U trodnevnim protestima u Šarlotu je ubijen jedan demonstrant, a osumnjičenog je danas uhapsila policija, javlja Rojters.

Demonstrant je teško ranjen tokom druge noći protesta i priključen je na aparate, ali je u međuvremenu preminuo.

U Šarlotu je protekle noći uveden policijski čas, od ponoći do šest sati ujutru.

Demonstranti su protekle noći flašama i petardama gađali policiju, koja je odgovorila suzavcem, pri čemu su povređena četiri policajca.

Šarlot je još jedan u nizu gradova širom SAD u kojima se dve godine održavaju protesti zbog policijskih ubistava Afroamerikanaca.

Tužilaštvo u Tulsi, u državi Oklahoma, u četvrtak je podiglo optužnicu protiv policajca koji je prošle sedmice na ulici ubio nenaoružanog crnca.

 

(Beta , NBC, Blic)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close