Sirija: Asad spreman da raspiše izbore

asad

Sirijski predsednik Bašar al Asad je spreman da raspiše parlamentarne izbore, izjavio je poslanik ruske Državne dume Aleksandar Juščenko.

„On je spreman da sprovede izbore uz učešće svih političkih snaga koje žele napredak Sirije“, rekao je Juščenko u telefonskoj izjavi iz Damaska.

Juščenko, koji je poslanik Komunističke partije Ruske Federacije, član je delegacije ruske Dume koja je u Damasku razgovarala sa sirijskim predsednikom.

Prema njegovim rečima, Asad je spreman da razgovara o reformi ustava i da, ako bude potrebno i ako to narod želi, održi prredsedničke izbore, ali samo „posle pobede nad terorizmom na teritoriji Sirije i oslobođenja zemlje“.

„Asad je rekao da, ukoliko sirijski narod smatra potrebnim, on se neće protiviti učešću na predsedničkim izborima“, izjavio je Juščenko za rusku agenciju RIA Novosti.

AFP navodi da se očekuje da će najnovija Asadova izjava razljutiti Zapad koji podržava sirijske pobunjenike, kao i Vašington i njegove saveznike, koji tvrde da u Siriji, kad se zaustavi građanski rat, za Asada nema budućnosti.

(b92.net)