Senatori brane Trampu da izvede prvi nuklearni udar

Ed Markey-senator
Foto: Twitter

Senator demokrata Edvard Marki i kongresmen Ted Lu podneli Kongresu Zakon o zabrani izvođenja prvog nuklearnog udara bez objavljivanja rata od strane Kongresa

„Ovaj zakon će zabranjivati predsedniku da izvrši nuklearni udar bez objavljivanja rata od strana Kongresa“, navodi se u izjavi Markija, jednog od autora zakona. Tamo je naglašeno da je „najvažniji problem – udariti prvi, postao najaktuelniji sada kada predsednik Donald Tramp ima pravo da započne nuklearni rat u svakom momentu“.

„Za vreme krize sa drugom nuklearnom zemljom, ta politika veoma povećava rizik nenamerne nuklearne eskalacije. Ni predsedniku Trampu, ni svakom drugom predsedniku ne treba da bude dozvoljeno da iskoristi nuklearno oružje, osim kao odgovor na nuklearni udar“, smatra Marki.
Kako se navodi u njegovoj izjavi, „Donald Tramp je dao predlog da se razmotri pitanje mogućeg početku nuklearnog napada protiv terorista“.

„Kongres treba da reaguje kako bi se sačuvala stabilnost preko ograničavanja situacije pri kojoj će SAD biti prva država koja koristi nuklearno oružje“, naglasio je kongresmen Lu, prenosi „Sputnjik“.

 

(Vesti-info.rs/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close