SAMOUBISTVO ZBOG INTERNETA: Italijanka se ubila iz očaja zbog porno snimka i nedostatka pravde

ticijana-kantone
Foto: Twitter

Italiju ovih dana potresa samoubistvo devojke Ticijane Kantone (31), koja se mesecima borila da njen privatni snimak bude uklonjen sa interneta

Italiju ovih dana potresa samoubistvo devojke Ticijane Kantone (31), koja se mesecima borila da njen privatni snimak bude uklonjen sa interneta.

Tamošnja policija ispitala je četvoricu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa Ticijanininm saoubistvom. Kantona je u proleće prošle godine poslala snimak bivšem dečku i još trojici muškaraca kojima je verovala, ali posledice su bile gore nego što je mogla da zamisli, budući da su muškarci odmah snimak distribuirali na internet. Snimak je ubrzo pogledalo više od milion osoba, a Ticijana je postala predmet podsmeha u Italiji.

Ona je dala otkaz na poslu i odselila se iz Napulja u Toskanu. Istovremeno je pokrenula i postupak za promenu imena. Ticijana je najviše bila na meti podsmeha zbog rečenice koju izgovara u videu: “Snimaš ovo? Bravo!”. Ta rečenica se na kraju našla majicama i maskama za mobilne telefone…
U nadi da se rešiti nepoželjne pažnje Ticijana je na sudu zatražila da joj se ostvari pravo “da bude zaboravljena”, što je na kraju i dobila. Sud je naredio da se video izbriše sa svih stranica koje su ga objavile, kao i različitih onlajn pretraživača. Istovremeno je Ticijani naređeno da plati 20.000 evra, koliko je koštao ceo sudski postupak. Lokalni mediji to su nazvali “poslednjim šamarom”.
Ticijana je oduzela sebi život u domu svoje tetke u Mugnanu pored Napulja. Lokalni tužioci su odmah otvorili istragu, a gorepomenuta četvorica muškara cu osumnjičeni za povredu časti i ugleda.

tan2016
Foto: Tanjug

Nakon samoubistva Ticijane Italija je ostala u šoku, a u javnosti je otvorena debata o pogubnim posledicama javnog sramoćenja mladih žena. Oglasio se čak i premijer Mateo Renci
– Uglavnom se radi o kulturološkoj bitci, ali i sociološkoj i političkoj. Kao vlada možemo učiniti sve što je u našoj moći. Nasilje protiv žena nije problem koji se ne može iskoreniti – kazao je Renci.

Pogreb mlade devojke prenosila je televizija RAI, a porodica žrtve je pozvala da se napokon prestane s njenim sramoćenjem.

– Pozivamo pravosudni sustav da reguje kako njena smrt ne bi bila uzaludna – preneli su lokalni mediji.

(Pink/novosti.rs)

 

 

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close