SAD: Turska žešće protiv ID i njenih pomagača!

šlem
Foto: Thinstock

SAD smatraju da bi Turska trebalo da postane aktivnija u vazdušnom ratu protiv Islamske države, osigura svoju granicu i goni one koji pomažu upade ID u Tursku.

To je izjavio američki ministar odbrane Eš Karter.

„Potrebno je da učine više na svojoj teritoriji, kako bi kontrolisali granicu što nisu činili efikasno od prve pojave Islamske države“, rekao je Karter u američkom Kongresu govoreći o Turskoj, prenosi Rojters.

On je, takođe, dodao da bi Turska trebalo da deluje aktivnije i u vazduhu i na kopnu.

„Većina njihovih vazdušnih operacija nije usmerena na ID, već na Radničku partiju Kurdistana (PKK)“, kazao je Karter.

Sjedinjene Američke Države pojačale su napade na infrastrukturu Islamske države, pri čemu je za poslednjih mesec danas onesposobljeno 43 odsto kanala putem kojih ID obezbeđuje prihode, posebno od nafte.

„Poslednjih nekoliko nedelja smo, zahvaljujući boljim obaveštajnim podacima i uvidu u operacije ID, intenzivirali vazdušne napade na naftna postrojenja pod njihovom kontrolom, koja predstavljaju stub njihove finansijske infrastrukture… Uništeno je 400 cisterni sa naftom, u velikoj meri smanjujući njihove dnevne prihode“, rekao je ranije danas Karter.

Karter i general Džozef Danford, koji je na čelu združenih štabova američke vojske, govorili su danas pred Odborom Predstavničkog doma za oružane snage, a sekretar za odbranu je najavio da će SAD pojačati svoje snage za specijalne operacije u Iraju i Siriji kako bi se pomglo u borbi protiv ekstremista ID.

(b92.net)