S. Koreja opet „zapucala“, hitna sednica SB UN

Foto: Tanjug-AP

Severna Koreja ispalila novu raketu koja je preletela Japan. Tokio izdao uzbunu. Savet bezbednosti UN nacija zakazao za danas vanrednu sednicu.

Sednica SB UN biće održana iza zatvorenih vrata, a zahtevale su je SAD i Japan. Premijer Japana Šinzo Abe osudio je lansiranje rakete kao nepromišljen čin koji „gazi po želji međunarodne zajednice da se postigne mirno rešenje“. „Nepromišljen čin Severne Koreje apsolutno je neprihvatljiv“, rekao je Abe.

Istovremeno, američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je sve zemlje da preduzmu nove mere protiv režima Kim Džong Una. Tilerson je rekao da rezolucije usvojene u Savetu bezbednosti UN ranije ove sedmice „predstavljaju pod, a ne plafon akcija koje treba da se preduzmu“.

Kina i Rusija, istakao je Tilerson, „moraju da pokažu netoleranciju na ova nepromišljena lansiranja raketa preduzimanjem sopstvenih direktnih akcija“.

Šta je ispalila Severna Koreja?

Južna Koreja i SAD analiziraju detalje, još nije poznato koji tip rakete je u pitanju, javlja BBC.

Japan je saopštio da je raketa prešla preko teritorije te zemlje i pala u Tihi okean.

Japanska televizija NHK upozorila je stanovnike Hokaida i Tohoka da pronađu zaklon pošto je projektil preleteo Japan, odnosno vazdušni prostor u blizini ostrva Hokaido u 7:06 sati po lokalnom vremenu.

Prema podacima vojske Južen Koreje, rakate je pala u Tihi okean, 2.000 kilometara istočno od Hokaida. To znači da je preletela putanju od oko 3.700 kilometara.

Inače,od Pjongjanga do ostrva Guam, američke teritorije u Tihom okeanu, ima oko 3.400 kilometara. Režim Kim Džong Una ranije je pretio da će gađati to ostrvo.

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close