Ruski nuklerani bombarder nad Korejom, Japan digao lovce

Suhoj

Ruski strateški bombarder opremljen za nošenje nuklearnih bombi preletio je iznad Korejskog poluostrva.

Na poluostrabu se odvijaju vojne vježbe Južne Koreje i SAD koje su razbjesnile Pjongjang.

Rusija, koja se protivi bilo kakvoj jednostranoj akciji SAD na poluostrvu, saop[tila je da je bombarder Tupolev-95MS preletio iznad Tihog okeana, Japanskog mora, Žutog mora i Istočnog kineskog mora.

Zbog preleta ruskog bombardera dignuti su japanski i južnokorejski borbeni avioni, piše “Rojters“.
Let iznad međunarodnih voda najavilo je rusko Ministarstvo obrane istog dana kad se Moskva žalila zbog održavanja južnokorejsko-američkih vojnih vežbi.
„SAD i Južna Koreja održavaju velike vojne vježbe koje ne pomažu smanjiti napetosti na Korejskom poluostrvu“, rekla je portparol ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova.
„Pozivamo sve strane na maksimalan oprez. S obzirom na naoružavanje u regionu, bilo kakav ishitren potez ili nenamjeran incident mogao bi zapaliti vojni sukob“, rekla je.
SAD i Južna Koreja započele su dugo planirane vojne vežbe u ponedeljak, pojačavajući time tenzije s Pekingom koji je ove vjžbe nazvao „neopreznim“ korakom prema početku nuklearnog sukoba.

Neki vojni stručnjaci smatraju da je preletanje ruskog bombardera iznad Korejskog poluostrva svojevrsni povratak u hladnoratovsko razdoblje.

Prema informacijama iz Moskve, bombarder su pratili lovci Sukhoi-35S.

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close