RUSIJA: „Impresivna istorija smrti protivnika režima „

hodorovski
Foto: GettyImages

London — Izgnani ruski tajkun Mihail Hodorovski, najžešći kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, kaže da razmišlja da podnese zahtev za azil u Velikoj Britaniji.

On je u intervjuu za BBC govorio o optužbama koje je Rusija protiv njega podigla zbog ubistva gradonačelnika Sibira tokom devedesetih godina prošlog veka zbog kojeg ga je Rusija proglasila „uhapšenim u odsustvu“.

„Definitivno razmatram da podnesem zahtev za azil u Velikoj Britaniji. Putin me očigledno sada vidi kao ozbiljnu pretnju“, rekao je on.

Nekada najbogatiji čovek Rusije proveo je deset godina u zatvoru zbog optužbi za prevaru za koje navodi da su politički motivisane.

Putin ga je pomilovao 2013. godine i sada živi u inostranstvu, uglavnom u Švajcarskoj.

„Predsednik Putin me shvata kao pretnju, pre svega ekonomski zbog mogućeg oduzimanja ruske imovine u inostrantvu, ali i politički, jer sam neko ko bi potencijalno mogao da pomogne demokratskim kandidatima na izborima 2016. godine“, ističe Hodorovski.

Rusija će naredne godine održati izbore za poslanike donjeg doma parlamenta – Dumu.

Na pitanje novinara da li se oseća ugroženim u svetlu niza ubistava Putinovih protivnika u poslednjih nekoliko godina Hodorovski kaže da je „istorija smrti protivnika režima impresivna“.

„Ali ja sam bio u zatvoru deset godina mogao sam da budem ubijen svakog dana. U Londonu se osećam mnogo bezbednije nego tokom tih dana“, navodi on.

Kada je 2013. godine napustio Rusiju rekao je da se neće mešati u politiku. Međutim, za BBC kaže da će pomoći „mladim aktivistima u Rusiji da steknu političkko iskustvo i predstave alternativu postojećem režimu“.

Prema njegovim rečima bilo bi „previše optimistično“ govoriti o promeni vlasti u Rusiju odmah.

„Ali prilično sam siguran da će u okviru deset godina režim biti promenjen i nadam se da ću u tome imati značajnu ulogu“, ističe Hodorovski.

(b92.net)