RAT REČIMA: Izjave ovih političara su obeležile godinu!

putin-erdogan-cipras
Foto: AP

MOSKVA/VAŠINGTON – Američki list Vašington post sakupio je izjave svetskih lidera koje, po mišljenju redakcije, najbolje oslikavaju važne dogadaje godine koja je na izmaku, a jedan od kljucnih citata je reakcija predsednika Rusije Vladimira Putina na incident sa obaranjem Su-24.

vladimir-putin
Foto: AP

„Alah je odlučio da kazni turske vlasti oduzevši im razum“, navodi američki list komentar Vladimira Putina povodom napada na ruski avion.

Kako navodi Vašington post, Ankara je svojim akcijama pokrenula „rat rečima“ između sila koje su istorijski najviše uticale na region.

Među najupečatljivijim citatima su se našle i izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana: „Neću ostati u ovoj fotelji“, ovako je turski predsednik prokomentarisao saopštenje da turska kupuje naftu od DAEŠ-a.

Ilustracija

Erdogan je izjavio da će, ako slične optužbe budu potkrepljene dokazima, on podneti ostavku.

„Potreba za borbom protiv jačanja terorističkih pretnji koje predstavlja DAEŠ, postala je jedna od glavnih teza ove godine“, uverava Vašington post.

List navodi citat francuskog predsednika Fransoa Olanda: „Francuska se nalazi u ratu“. Ove reči je lider te zemlje izneo nakon niza terorističkih napada u Parizu 13. novembra, kada je poginulo 130 osoba. Francuska je pojačala učešće u borbi protiv DAEŠ-a i pokušala da formira široku koaliciju protiv terorističkih organizacija.

pariz-teroristicki-napad-terorizam-fransoa-oland
Foto: AP

Još jedan veliki problem je migraciona kriza, koja je zabeležena u frazi nemačke kancelarke: „Prevazići ćemo to!“. Kako primećuje autor članka, njeni očajnicki pokušaji da prihvati što više izbeglica doneli su joj titulu „Ličnosti godine“ časopisa Tajm, ali ova izjava nije dočekana sa odobrenjem u njenoj zemlji.

merkel
Foto: Tanjug/AP/Martin Meissner

Imamo veliku šansu za novi početak, rekao je Aleksis Cipras posle pobede na januarskim izborima. Međutim, ta sreća nije dugo potrajala pošto su novi izbori održani već u septembru, a Grčka i dalje ne može da se izbori sa silnim dugovima.

aleksis-cipras
Foto: AP

Među najznačajnije rečenice ušli su i citati Baraka Obame, Bašara el Asada, Dejvida Kamerona i drugih svetskih lidera.

(Tanjug)