Putin ne može da dođe sebi: Ne znam zašto iz SAD govore da su najjači

putin
Foto: Tanjug/AP

Moskva — Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da nema iznenađenja u izjavama Donalda Trampa oko nuklearnog naoružanja, već da ga čude reči odlazeće administracije.

Kako je rekao, najave novoizabranog predsednika SAD da će ojačati nuklearni arsenal su nastavak onoga što je govorio u kampanji.

„Ipak, iznenađuje me ono što stiže od Obamine administracije. Ne znam zašto bi oni sada insistirali na tome da su najjača vojna sila na svetu. Sve što mi kažemo je da smo jači od bilo kog agresora“, rekao je Putin.

Izjave iz Amerike su stigle nakon Putinovog razgovora sa predstavnicima ruskog ministarstva odbrane, na kome je rekao da će Rusija ojačati nuklearni arsenal i da je „uveren da je Rusija sada jača od bilo kog potencijalnog agresora“.

„Ako pažljivo poslušate šta sam rekao, rekao sam da je Rusija jača od bilo kog potencijalnog agresora. I to je istina. Šta je agresor? Zemlja koja može da nas napadne. Nisam tu reč upotrebio slučajno. A oni su počeli da dokazuju da imaju najjaču vojsku na svetu. To niko ne spori“, rekao je Putin na tradicionalnoj velikoj konferenciji za novinare.
Kako je rekao, „nije nikakva tajna“ da je ruska vojska unapredila nuklearni arsenal i na zemlji i na vodi, kao i avijaciju.

„Postupano strogo u skladu sa našim međunarodnim obavezama. Ništa novo se ne dešava“, rekao je Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku tradicionalne godišnje konferencije za štampu, za koju je akreditovano više od 1.400 novinara, govorio o ekonomiji, da bi prešao na politiku i međunarodne odnose posle pitanja „Vol strit džornala“ o tome da li će biti raspisani vanredni izbori 2017. godine.
„U kojoj zemlji?“, uzvratio je pitanjem Putin, a zatim rekao da takva mogućnost uvek postoji, ali da oni nisu neophodni.

„Samo smo mi verovali u Trampa, drugi moraju da nauče da gube“

putin1
Foto: Tanjug/AP

Upitan o promeni na globalnoj političkoj sceni i „glasanju naroda protiv aktuelnih elita“, kao u slučajevima Bregzita i Donalda Trampa, Putin je rekao da postoji „jaz između onoga što je dobro i što je loše kada je reč o običnom narodu i eliti“.
„Svi ti pokušaji da se okrivi spoljni faktor za neuspehe aktuelne administracije i vođstva Demokratske partije u SAD… Da li sam ja za to kriv? Kod njih postoje sistemski problemi. Činjenica da mnogo glasača republikanca u Americi podržavaju ruskog predsednika nije moja zasluga. To mi govori delimo iste poglede na globalne izazove, kako bi trebalo da izgleda svetski poredak, ali i tradicionalne vrednosti. To je dobar osnov za razvoj odnosa“, rekao je Putin.

Kako je rekao, „Regan se verovatno ne bi prevrtao u grobu“, već bi bio srećan zbog pobede na izborima.
„Ruzvelt je ujedinio zemlju, a Obamina administracija ju je podelila. Sada moraju da nauče da dostojanstveno gube. Mi želimo da sa novom administracijom gradimo bolje odnose“, rekao je Putin i naveo da bi ti odnosi trebalo da budu „poslovni“.
Putin je uz aplauz prisutnih rekao i da do samog kraja izbornog procesa u SAD niko nije verovao u pobedu Donalda Trampa osim Rusije.
„Samo mi smo znali da će on pobediti“, rekao je Putin, koji se nije osvrtao.
Putin je govorio i o „američkoj demokratiji“, a poručio je i da je „Amerika velika zemlja“ koja će rešiti svoje probleme.

„Ako neko stimuliše novu trku u naoružanju, to nismo mi“

putin
Foto: Rojters

Ruski predsednik se nešto kasnije i direktno osvrnuo na optužbe iz SAD da su ruski hakeri uticali na američke izbore.
„Za njih je lako da krive neku drugu zemlju. Možda su oni bili iz neke druge zemlje, možda je to samo neki tip koji sedi na svom kauču u sobi i radi takve stvari. Ali to nije ni bitno, bitno je ono što je otkriveno, oni ništa nisu izmislili“, rekao je Putin.
Kako je rekao, otkriveno je da su demokrate obmanjivale javnost.
„Umesto da upute izvinjenje i kažu da se više neće tako ponašati, oni su počeli da traže hakere. To je najmanje važno“, rekao je Putin.

Putin je naveo i da neće otkrivati detalje svojih razgovora sa Barakom Obamom, a govorio je i o naoružanju.

„Osnova za novu trku je stvorena kada su se SAD povukle iz međunarodnih sporazuma. To nismo uradili mi. Mi samo moramo da odgovorimo na izazove, ali u odgovarajućim okvirima i poštujući svoje obaveze. Mi ništa ne kršimo, ali jesmo unapredili oružje. Moguće je da je to nateralo SAD da i oni to urade. Ipak, nismo mi ti koji stimulišu tu trku“, rekao je Putin.

„Menjam mišljenje o obaranju aviona, neće nam kvariti odnose“

putin-eksplozija-pad-aviona
Foto: Tanjug/AP,Haberturk TV

Novinar „Sputnjika“ je otvorio temu odnosa sa Turskom konstatacijom da su „dve zemlje zajedno ušle u rešavanje probleme u Siriji bez podrške Zapada“, a zatim je uporedio ubistvo ruskog ambasadora u Ankari i obaranje ruskog aviona iznad Turske prošle godine.

„Ubistvo ambasadora jeste napad na Rusiju i na odnose Rusije i Turske. Ranije sam bio skeptičan prema ideji da je ruski avion oboren bez odobrenja turskih lidera i prema pričama da su za to odgovorni destruktivni elementi. Međutim, sada menjam mišljenje“, rekao je Putin.
Naglasio je da je „sve moguće“ pa i da postoje ljudi ubačeni u turske vlasti koji imaju namere da naruše odnose sa Rusijom.

 

„Moguće je da postoji dubok nivo infiltracije u turskoj vojsci, vlastima, to se zaista dešava. Da li će to oštetiti naše odnose? Neće. Potpuno smo svesni važnosti tih odnosa“, rekao je Putin.
Ipak, nije direktno odgovorio na pitanje da li misli da je „slučajnost“ to što su se u trenucima otopljavanja odnosa dogodila dva incidenta.
Govoreći o Siriji i krizi u Alepu, Putin je rekao da je saradnja sa Turskom i Iranom dovela do uspešne evakuacije 100.000 ljudi.
„Što se Alepa tiče, situacija se razrešavala, neka naselja su odblokirana. To je najveća humanitarna operacija na svetu i ne bi bila moguća bez predsednika Turske, lidera u Iranu i predsednika Sirije. Sledeća faza mora biti opšti prekid vatre, a zatim politički razgovori“, rekao je Putin.
Putin je dobio pitanje i o borbi Kurda za nezavisnost.
„Uvek smo imali dobre odnose. Kurdski narod je imao tešku sudbinu. Kurdi se bore protiv terorizma. Što se suvereniteta tiče, sve mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. Šta će se desiti zavisi od Iraka i Kurda“, rekao je Putin.

„Uvek smo za jačanje veza sa Evropom“

vladimir-putin
Foto: AP

Putin je govoreći o Evropskoj uniji rekao da je za Rusiju važna „jaka i, što je važnije, nezavisna Evropa“.
„Ako je potrebno da razgovaramo sa trećom zemljom o odnosima sa EU, onda i nije baš interesantno razgovarati sa Evropom. Nije naš posao da govorimo Evropi kako da gradi odnose među svojim članicama“, rekao je Putin.
On je rekao da je „bez obzira na situaciju u Evropi“, za Rusiju uvek važno da razvija odnose sa njom.

„Voleli bismo da Evropa priča jednim glasom. Želimo partnera sa kojim može da se razgovara. Ako nema takvog glasa, onda ćemo razgovarati bilateralno. Unutrašnja struktura Evrope nije pitanje kojim bi trebalo da se mi bavimo“, rekao je Putin.
Što se tiče Evroazijske ekonomske unije, Putin je rekao da ona ima koristi za svaku svoju članicu.

O drugovima i pozicijama, šamaranju dece i kvasu

putin3
Foto: Tanjug/AP

Jedno od škakljivijih pitanja stiglo je pred kraj konferencije – o imenovanju bliskih prijatelja na važne pozicije širom Rusije. Nakon navođenja nekoliko primera, novinar je pitao Putina da li je on za to odgovoran.
„Moj jedini interes je dobrobit Rusije. Imenovao sam te ljude zarad dobrobiti zemlje. Oni su efikasni, energični i na njih se može osloniti“, rekao je Putin.
Govoreći o pooštravanju kaznene politike prema maloletnicima, Putin je govorio i o vaspitanju.
„Mislim da je najbolje ne udarati decu, postoje bolji načini za odgoj dece. Ipak, mešanje države u porodične stvari je neprihvatljivo“, rekao je Putin.
Na samom kraju konferencije Putin je govorio o tragičnom trovanju metanolom stanovnika sibirskog grada Irkutska, žaleći zbog tog nemilog događaja, a potom je jednom novinaru koji je istakao da se zalaže za promociju ruskog pića kvasa rekao kratko i jasno: “Vodka ne, kvas da!“

 

Ffinišu je usledilo i pitanje ruskog dopisnika američke televizije NBC njuz o tome kada će se Putin sastati sa Donaldom Trampom.
„Teško je reći u ovom trenutku… Tramp treba da ima vreme da napravi tim, mi treba da pričamo o normalizaciji odnosa, on je u kampanji govorio da je spreman na to, rekao je i da ne može da bude gore i ja sam saglasan da treba da smislimo kako da poboljšamo stanje“, rekao je Putin.
Ove godine je za Putinovu konferenciju za štampu akreditovano rekordnih 1.437 novinara iz celog sveta, što je 47 novinara više nego prošle godine. Trajala je tri sata i pedesetak minuta, a odgovoreno je na 47 pitanja.
Konferencija je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, prvi put pomerena za jedan dan.
Najduža Putinova konferencija za štampu održana je 2008. godine, kada je ruski predsednik za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.

 

(B92/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close