Putin izjavio: Turci će tek da ŽALE zbog svoje odluke!? (VIDEO)

Vladimir Putin

Predsednik Rusije u godišnjem obraćanju naciji opet kritikovao rukovodstvo u Ankari. Odgovor će biti više od embarga na uvoz paradajza

JOŠ puno puta ćemo se setiti šta su nam Turci uradili, a oni će još mnogo puta požaliti zbog incidenta sa rušenjem bombardera Su-24.Zašto su to učinili, zna samo Alah, koji je kaznio vladajuću kliku Turske lišavajući je razuma – rekao je Vladimir Putin u četvrtak, u svom godišnjem obraćanju naciji, dodavši da se za Ankaru neće sve završiti embargom na uvoz paradajza i ograničenjima za rad turskih građevinskih kompanija.

Ruski predsednik je ocenio da Moskva treba da izbegne opasne histerične reakcije, da Rusija neće zveckati oružjem, kao i da Kremlj ne stavlja znak jednakosti između turskog naroda i tamošnjih vlasti koje snose direktnu odgovornost za pogibiju ruskih vojnika u Siriji. Među prisutnima u velikoj dvorani u Kremlju su bile udovice poginulog pilota Su-24 Olega Peškova, kao i morskog pešadinca Aleksandra Poziniča.

– Znamo mi ko u Turskoj koristi ukradeno. Tim novcem teroristi organizuju akcije u Parizu i drugim gradovima – rekao je Putin, koji je sa zadovoljstvom naglasio da su uspeli da iz Rusije oteraju teroriste.

Sa velikom zahvalnošću i gordošću je govorio o vojnicima koji se bore u siriji, ali i konstruktorima oružja koje je tamo upotrebljeno.

Armija i flota su uverljivo pokazale svoju bojevu gotovost. Oružje nam je efikasno. Zbog toga se zahvaljujem svima koji rade u vojno – industrijskom kompleksu. U borbi protiv terorizma Rusija je pokazala svoju odgovornost i liderstvo – rekao je Putin.

Veliki deo govora posvetio je i slabostima rada državnih organa kao i korupciji. Posebnu pažnju je posvetio slabosti rada kontrolnih organa koji često više štete biznisu nego što koriste državi. Tako je 2014. godina pokrenuto oko 200.000 krivičnih dela protiv biznismena, ali je samo 15 odsto krivice dokazano na sudu.

Što se tiče državnog budžeta, Putin je rekao da njegov deficit 2016. godine ne bi smeo da bude veći od tri odsto. Takođe je predložio da se na pola godine produži amnestija kapitala iz inostranstva, kao i da se još više uprosti taj proces povratka novca.

Putinov govor u Kremlju pratili su ne samo prisutni u Georgijevskoj dvorani u Kremlju, nego i građani RF, jer je direktno prenošen na vodećim državnim TV kanalima.

KRITIKA AMERIKE

IAKO nije spominjao SAD, lako je bilo prepoznatljivo na koga Putin misli kad je kazao da su Avganistan, Irak, Sirija i Libija pretvorene u zonu haosa i anarhije.

– Mi znamo ko je hteo da smeni neugodne režime, na kraju su skuvali kašu, zatrovali ljude, a potom „oprali ruke“ i otvorili put teroristima – rekao je Putin.

ERDOGAN: NELEGALNO PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da Turska ima dokaz da je Moskva uključena u nelegalnu trgovinu naftom u Siriji sa Islamskom državom. – Imamo dokaze i otkrićemo ih svima – rekao je turski šef države u televizijskom govoru u Ankari. On je nazvao „nemoralnim“ ruske tvrdnje da je njegova porodica umešana u navodne poslove sa naftom sa ID. Istovremeno, turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je njegova zemlja spremna da dostavi Moskvi sve informacije o rušenju ruskog vojnog aviona Su-24.

(novosti.rs)