PUTIN IMA NOVOG KECA U RUKAVU: Rusija će pobediti Ameriku na još jednom polju!

putin-vostocnij-1
Foto: intermagazin.rs

Pre nekoliko decenija, kada je SSSR bio na vrhuncu moći, Vostočnij je bio najstrože čuvana tajna Kremlja, sakrivena u dubokoj divljini nepreglednih tajgi. Danas, ta lokacija na dalekom istoku Rusije predstavlja idealno mesto za izgradnju novog lansirnog centra.

Ideju o oživljavanju Vostočnija predstavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, koji tu želi da izgradi novu svemirsku luku.

Vostočnij je od Moskve udaljen sedam sati leta, koliko traje put do najbližeg naseljenog grada Blagoveščenka, nakon čega je potrebno još 90 minuta leta helikopterom preko područja nepregledne divljine kako bi se konačno stiglo do lansirnog centra.

Vostočnij je idealan jer u slučaju neuspešnog lansiranja ne postoji opasnost da raketa ili šatl padnu u naseljeno područje. Ovaj dalekoistočni kosmodrom udaljen je od civilizacije, uključujući i postrojenja i fabrike koji proizvode svemirsku opremu. Svaka raketa do Vostočnija putuje železnicom iz Samare, a put iznosi neverovatnih 6.000 kilometara.

Lansiranje raketa kontrolisaće kompjuter i svega jedna osoba, s obzirom da je ruska tehnologija znatno uznapredovala u odnosu na period sovjetske ere.

Oživljavanje Vostočnija i modernizacija digitalnih sistema i tehnologije predstavljaju ogroman korak za rusku svemirsku industriju.

kosmodrom-vostocnij2
Foto: intermagazin.rs

Nova raketa „Angara“ zameniće sovjetskog „svemirskog veterana“, raketu „Proton“, koja je izuzetno štetna po okolinu zbog svog toksičnog goriva.

Ono što predstavlja prepreku izgradnji ovakvog centra jeste činjenica da je budžet za svemirske investicije za narednih deset godina prepolovljen, i iznosi „svega“ 14 milijardi dolara.

Ipak, to izgleda ne predstavlja smetnju za Kremlj, koji je najavio lansiranje „Angare“ za početak aprila.

(Blic / BBC)

Close