Putin: Bezbednosne službe sprečile 20 terorističkih napada

putin

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je Moskva sposobna da pruži efikasan odgovor na terorističku i druge pretnje, ocenivši da je operacija u Siriji to potvrdila. Putin je istakao da je Federalna služba bezbednosti ove godine sprečila 20 krivičnih dela koja se dovode u vezu sa terorizmom.

„Ova operacija je potvrdila da je Rusija sposobna da pruži adekvatan i efikasan odgovor na terorističku i bilo koje druge pretnje u našoj državi“, rekao je Putin na ceremoniji predstavljanja novopostavljenih visokih vojnih oficira, prenosi Tanjug.

Teroristi, stvorivši uporište u Siriji, utvrđuju planove za sopstvenu ekspanziju i destabilizaciju čitavih regiona, istakao je Putin, naveo je Sputnjik.

„Time što su stvorili odskočnu dasku u Siriji i nizu drugih država na Bliskom istoku, teroristi su napravili i nastavljaju da prave planove za širenje i destabilizaciju čitavih regiona. Oni su regrutovali i nastavljaju da regrutuju u svoje redove ekstremiste iz mnogih država, uključujući, nažalost, i Rusiju i zemlje ZND (Zajednice Nezavisnih Država)“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je pozvao Federalnu službu bezbednosti (FSB) da pojača napore na otkrivanju veza između naoružanih napadača u Rusiji i međunarodnih terorističkih grupa.

„Najvažnije je otkriti vezu ruskih ekstremista sa međunarodnim terorističkim grupama i pokroviteljima“, naglasio je Putin.

Putin je naveo da je FSB ove godine sprečio 20 krivičnih dela koja se dovode u vezu sa terorizmom.

U specijalnim operacijama ubijeno je 112 naoružanih napadača, uključujući 26 lidera, a više od 560 pripadnika oružanih bandi je privedeno, preneo je Tas.

„Rusija će nastaviti sa jačanjem svojih oružanih snaga, a na listi prioriteta su modernizacija sistema upravljanja, kao i poboljšanje kvaliteta borbene obuke”, dodao je ruski predsednik.

„Naša vojska i naša mornarica ostaju pouzdani garant suvereniteta države. Oni imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti“, poručio je Putin.

Putin je podsetio da je prošle godine ruska vojska održala više od 3.000 vežbi, na kojima je izvršen niz kompleksnih zadataka i da su vanredne provere „potvrdile visoku borbenu spremnost“.

(rts.rs)