Predsednik Češke Miloš Zeman: Izbeglički talas je „organizovana invazija“

miloš zeman
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Češke Miloš Zeman je izjavio danas da izbeglički talas u Evropi predstavlja „organizovanu invaziju“ i dodao da bi mladići iz Sirije i Iraka umesto toga trebalo da se bore protiv džihadista Islamske države.

– Duboko sam uveren da smo suočeni sa organizovanom invazijom, a ne spontanim kretanjem izbeglica – poručio je Zeman u božićnoj poruci građanima Češke, a prenela je agencija AFP. On je dodao da je „moguće“ saosećati sa izbeglicama koje su stare ili bolesne, kao i sa decom, ali ne i mladićima koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vrate kući kako bi se borili sa džihadistima.

– Velika većina ilegalnih migranata su mladići dobrog zdravlja, koji nisu oženjeni. Pitam se zašto se ovi muškarci ne naoružaju i krenu u borbu za slobodu svojih zemalja od IS-a – istakao je Zeman, koji je za predsednika Češke izabran početkom 2013. godine.

Zeman je dodao da njihovo bekstvo iz ratom razorenih zemalja Bliskog Istoka samo podstiče jačanje Islamske države. Ovo nije prvi put da je Zeman zauzeo kontroverzan stav po pitanju najveće izbegličke krize u Evropi još od završetka Drugog svetskog rata. Predsednik Čečke je u novembru tako prisustvovao anti-islamskom skupu u Pragu, u društvu desničarskih političara i pripadnika jedne paravojne jedinice.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je i ranije kritikovao Zemanove komentare, izjavio je da je predsednikova božićna poruka bazirana na „predrasudama i njegovom uobičajenom pojednostavljenju stvari“. Izbeglice nisu jedina meta Zemanovih oštrih komentara, budući da je on prošle nedelje rekao da bi Češka trebalo da uvede evro prvog dana nakon što iz evrozone izađe prezadužena Grčka, što je podstaklo zvaničnu Atinu da povuče svog ambasadora iz Praga.

(blic.rs)