Poslati ruski specijalci da eliminišu džihadiste?

Specnaz

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je u Siriju pripadnike elitne vojne jedinice Specnaz, koja je pod kontrolom vojne obaveštajne službe, da pronađu i eliminišu džihadiste Islamske države, piše britanski „Miror“.

Specijalne jedinice imaju zadatak da nemilosrdno love i ubijaju borce Islamske države i očekuje se da će imati ulogu u iskorenjivanju terorističkih uporišta koji su meta ruskih bombardera, prenosi Tanjug.

„Oni su izuzetno agresivni i najbolje obučeni. Oni su tamo da raščiste posle vazdušnih udara, pozovu vazdušne udare, sprovode izuzetno tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih zbrišu“, rekao je neimenovani vojni izvor.

Potez Moskve dolazi pošto se pojavila vest da Putin planira da uputi 150.000 vojnika u Siriju da zbriše ID „jednom za svagda“.

„Oni neće biti podređeni nikome, kao Britanci ili američke specijalne snage. Oni su tamo iz jednog razloga – da zbrišu bilo koga ko ugrožava (sirijskog predsednika) Asada. Bilo kojim sredstvima. I čineći to, oni će konsolidovati poziciju Rusije na Sredozemlju i Bliskom istoku“, naveo je isti izvor za britanske medije.

Arapski mediji pišu da je Putin naredio snagama Specnaz u Siriji da što pre krenu u potragu za visokorangiranim komandantima ID, a među njima za kalifom Abu Bakr el Bagdadijem, za koga se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.

Kako se navodi, Putin je tražio da mu ih dovedu „žive ili mrtve“.

Ukoliko budu dovedeni živi, sudiće im se pred ruskim sudovima, a ukoliko oni, posebno El Bagdadi, poginu u akciji, Putin traži telo kao dokaz, da se ne bi dogodio slučaj kao sa Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvek ostala zagonetka.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov najavio je da će ruske vazduhoplovne snage sada ići pravo na glavno uporište ID grad Raku, ističući da je to njihov prioritet u Siriji.

Konašenkov je napomenuo da nisu isključeni ni desanti na taj grad, radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna televizija objavila snimke ruskih bombardera kako, osim Rake i Del el Zora, gađaju položaje ID u Palmiri i istočnim delovima provincije Alepa, gde je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih iz područja bivšeg Sovjetskog saveza.

I dok ruski vojni avioni nastavljaju žestoke vazdušne udare, sirijska vojska, potpomognuta borcima Hezbolaha, pokrenula je kopnenu ofanzivu na gradove Talbise i Rastan u provinciji Homs i nastavila napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

(rts.rs)