Poplave u Americi: Vanredno stanje u Južnoj Karolini (VIDEO)

Poplave

Kiše već nekoliko dana neprekidno padaju, preti i jaka oluja

ČARLSTON – Američki predsednik Barak Obama proglasio je vanredno stanje u Južnoj Karolini zbog neprekidnih kiša, koje su i danas ostavile velike površine jugoistoka SAD-a pod vodom, a i meteorolozi upozoravaju da bi nove padavine mogle izazvati poplave u naredna 24 sata.

Poplave

Američke države Severna i Južna Karolina su posebno teško pogođene, dok meteorolozi navode da odvojeni vazdušni sistem od uragana Joakin – jakog olujnog vremena koji je pogodio Barmude pre dva dana i uništavao sve pred sobom, pretio da „uradi gotovo isto“ kao arhipelagu na hiljadu kilometara od američke obale, navodi agencija AFP.

Američka Nacionalna meteorološka služba prognozira da bi na delovi Karoline moglo da padne više od 380 milimetara kiše do večeras, dok su u istorijskom centru Čarlstona mnoge ulice zatvorene i vreće sa peskom nagomilale da bi sprečile izlivanje vode.

„Gde se obično nosimo s poplavama za nekoliko sati, sada ćemo se nositi danima“, rekao je šef policije Čarlstona Greg Malen za novinsku agenciju Asošiejted pres.

Američka agencija dodaje da, pošto je Obama hitno proglasio vanrednu situaciju, znači da državne i lokalne vlasti mogu da dobiju federalnu pomoć da se nose s poplavama.

(kurir.rs)