PAKAO U DAMASKU: Žestoke borbe za izvorišta vode (VIDEO)

tan2015
Foto: Novosti.rs

Sirijska vojska bombardovala je danas pobunjeničku oblasti kod Damaska u pokušaju da se domogne izvorišta vode, dok pobunjeci navode da su sirijske vlasti prekršile opšti prekid vatre

Sirijska vojska bombardovala je danas pobunjeničku oblasti kod Damaska u pokušaju da se domogne izvorišta vode, dok pobunjeci navode da su sirijske vlasti prekršile opšti prekid vatre.

Primirje uvedeno pre četiri dana, koje je jedno od niza prekida vatre od početka rata u Siriji pre skoro šest godina, trebalo bi da otvori put ka mirovnim pregovorima krajem januara u glavnom gradu Kazahstana pod okriljem Rusije i Irana koji podržavaju vladu Sirije, i Turske koja podržava pobunjenike.

Međutim, primirje bi moglo da bude ugroženo zbog nastavka bombardovanja područja Vadi Barada, pobunjeničkog regiona oko 15 kilometara od Damaska gde su izvorišta vode za četiri miliona stanovnika glavnog grada Sirije i okoline.

Sirijska vojska dve nedelje skoro svakodnevno bombarduje tu zonu dok su kopnene snage stigle danas skoro do jednog od velikih izvorišta vode.

Sirijske vlasti su prošle nedelje saopštile da su pobunjenici izveli „teroristički napad na izvore snabdevanja vodom“ u Damasku i okolini.

List blizak vlastima Al Vatan preneo je da su „oružane grupe“ sipale benzin u vodu za piće namenjenu Damasku.

Bombardovanja i sporadični sukobi nastavljeni su od prekida vatre uvedenog 29. decembra u ponoć po lokalnom vremenu.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su dva civila danas poginula u napadima sirijskih snaga u pobunjeničkog gradu Rastan.

Rusija i Turska su garanti sporazuma o prekidu vatre koji otvara put za pregovore zaraćenih strana. Grupa Džabhat Fatah al-Šam, nekada ogranak Al Kaide, kao i džihadisti Islamske države nisu obuhvaćeni sporazumom o prekidu vatre.

Sporazum o primirju podržao je i Savet bezbednosti UN.

 

(novosti.rs/Vesti-info.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close