Novi Putinov avion ruši sve zakone fizike: Superlovac leti 2.560 km/h, ima ORUŽJE koje prži sve pred sobom (VIDEO)

Avion-putin
Printskrin: YouTube/Sputnik

Ruski eksperti kažu da je ovo jedan od najperspektivnijih ruskih lovaca, čiji je glavni zadatak nanošenje visokopreciznih udara, uključujući i one na objekte od strateškog značaja

Rusko ratno vazduhoplovstvo dobija novi laki lovački avion – MiG-35, koji je predstavljen i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Ovaj superlovac, 4++ generacije, u stanju je da podjednako efikasno pogodi ciljeve u vazduhu, na moru i na kopnu, a vojni eksperti kažu da „ruši sve zakone fizike“.

Direktor programa vojne avijacije Objedinjene vazduhoplovne korporacije Vladimir Mihajlov rekao je ranije da će sva testiranja nad MiG-35 biti završena ove godine, a da će iduće godine početi prva isporuka aviona ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama. Do 2020. rusko Ministarstvo odbrane planira da kupi oko 30 ovih aviona. Procenjuje se da će cena ovog superlovca iznositi 45 miliona dolara. Krajem oktobra MiG-35 je imao svoj prvi let, a avion će narednog meseca početi sa državnim testiranjima. U suštini, ovaj avion predstavlja modernizaciju aviona MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2.

Sa dužinom od 17 metara i poletnom težinom većom od 23 tone, „tridesetpetica“ razvija brzinu od 2.560 kilometara na sat i u stanju je da „u cugu“, bez tankiranja goriva, preleti 3.100 kilometara. Njegov radijus dejstva je 1.000 kilometara. Naoružan je savremenim i perspektivnim raketama vazduh—vazduh i vazduh—zemlja, kratkog i srednjeg dometa, kao i avio-bombama težine 250 i 500 kilograma.

Ruski eksperti kažu da je ovo jedan od najperspektivnijih ruskih lovaca, čiji je glavni zadatak nanošenje visokopreciznih udara, uključujući i one na objekte od strateškog značaja. Spolja se novi MiG-35 gotovo ne može razlikovati od običnog MiG-29. Isti je okvir korpusa, ali je poklopac kabine potpuno drugačiji — u celini je staklen, kao na najsavremenijem američkom lovcu pete generacije F-22 „Raptor“ i ruskom T-50. Umesto jednog — dva pilota. U kabini aviona Mig-35 više nema uređaja sa kazaljkama. Svuda su LCD ekrani. Na njima se prikazuju sve letne i borbene informacije. Drugi „nou-hau“ je RD-33MK, novi motor peterburškog Konstruktorskog biroa „Klimov“. U poređenju sa „klasičnim“ RD-33 nije povećan samo potisak za osam odsto, nego je i unapređen savremenim digitalnim sistemom upravljanja FADEC.

Zahvaljujući tome, za razliku od konkurenata, ovim „migom“ može lakše da se manevriše i upravlja u svim režimima, kako pri velikim brzinama tako i pri potpunom odsustvu brzine. Njegova mlaznica može da se okreće u bilo kom smeru, i to ne samo u režimu „normalnog“ leta nego i u forsažu (kratkotrajno povećanje snage motora iznad nominalne). Po ovoj karakteristici se MiG-35 drastično razlikuje od Su-30MKI ili američkog F-22. Ali, najvažnije je to što najnoviji ruski lovac dolazi i sa značajnom inovacijom — novim radarima „Žuk AME“, koji prate do 30 ciljeva, a istovremeno gađaju njih šest. Novi radar „Žuk AME“ je ojačan aktivnom faznom rešetkom, koja omogućava povećanje maksimalnog dometa detekcije vazdušnih i kopnenih ciljeva u odnosu na postojeće modele. Aktivna fazna rešetka omogućava detekciju ciljeva na daljinama do 150 kilometara i više, u dva režima rada — vazduh—vazduh i vazduh—zemlja.

Radar ima sposobnost da raspozna i klasifikuje pojedinačne i grupne ciljeve, istovremeno napadajući nekoliko njih savremenim i perspektivnim tipovima oružja. Takođe, ovaj radar ima svoju ulogu i u izviđačkim aktivnostima, u taktičkoj podršci drugim avionima, kao i u drugim situacijama. „Žuk AME“ je konstruisan da radi u svim vremenskim uslovima — dan/noć, i u uslovima snažne protivelektronske aktivnosti neprijatelja. Glavna ideja konstruktora jeste omogućavanje pilotu da otkrije neprijateljske ciljeve u vazduhu i na zemlji prije nego što oni otkriju njega, uzimajući u obzir sve savremene trendove primjenjene kod letelica pete generacije. Zahvaljujući ovoj i svim drugim inovacijama MiG-35 se „opasno“ približava avionima pete generacije, zaključuju eksperti.

 

(Vesti-info.rs/Telegraf.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close