NATO U PANICI: Pola sveta želi S-400!?

S300

Da od Rusa kupi protivavionski raketni sistem S-400 interesuju se već i druge zemlje – piše KONTRA MAGAZIN RT

U Vašingtonu to prate s osećanjeem teške zabrinutosti, piše autor članka, Marko Majer. I pri samoj pomisli na to da bi kupola ruske protiv-avionske odbrane (PVO) mogla da prekrije celu Aziju, u Pentagonu zavlada užas.

Nije Peking još ni uspeo da zaključi s Moskvom ugovor u vrednosti 3 milijarde dolara o isporuci raketnog sistema PVO S-400 „TRIJUMF“, a već su se i u Indiji zainteresovali o mogućnosti kupovine ovog super-efektivnog odbrambenog oružja – piše KONTRA MAGAZIN. U Vašingtonu se tome nedvosmisleno protive a američke političare od toga obuzima groznica, primećuje autor članka, Marko Majer. Oni se boje da bi u slučaju rata SAD i njihovi saveznici mogli zbog toga da pretrpe ogromne gubitke.

Prethodna verzija sistema PVO – S300, već se nalazi u naoružanju mnogih zemalja, kao što su, na primer, Egipat, Indija, Venecuela i Severna Koreja, piše list. Najnoviju verziju tog sistema PVO za sad imaju samo Rusija i Kina, koja ju je dobila u okviru dogovora o saradnji u vojnoj oblasti. Međutim, Rusija ne može da ostavi po strani ni druge svoje dobre saveznike i partnere – a to naročito ako SAD i NATO budu povećavali svoje neprijateljstvo, piše autor.

Ukoliko bude stvorena mreža PVO, koja će obuhvatiti celu Aziju, Amerika i njeni saveznici neće biti u stanju da u tome regionu nanose avio-udare koristeći obične avione lovce, bespilotne letilice i rakete – objašnjava magazin. Osim toga, ukoliko kupe S-400, Iran i Indija stiču mogućnost da drže pod kontrolom i veći deo vazdušnog prostranstva nad Pakistanom i Avganistanom, a u Pentagonu i od same pomisli na to zavlada užas – objašnjava Majer

Dalje se citiraju komentari čitalaca KONTRA MAGAZINA:

Ctzn br. 5 piše: Pitanje je da li ća današnji dobri saveznici i partneri Rusije i ostati takvi za 30 godina. Ukoliko Kina počne da se širi, nije isključeno da će pre ili kasnije između Kine i RF doći do „nesuglasica“. Kinezi su već izjavljivali svoje pretenzije na delove Antarktika. Iako, po principu „posle mene potop“, ono što će možda biti za 30-40-50 godina i ne mora sada da nas brine. A i takve stvari potrebno je odrađivati u tajnosti – da Jenkiji ništa ne saznaju…

Analutiker – u odgovoru na komentar Ctzna br. 5 piše: Da li će (Rusija i Kina) ostati partneri ili ne, to nema nikakvog značaja. Kad se stvara takav sistem, on se uvek pravi tako da ga bude moguće kontrolisati, čak i kad ga prodaš drugome. Jedino što nervira Amere je to što nisu oni zaključili taj posao.

Kation2 piše: A što se Ameri toliko boje odbrambenog oružja?!? Ono je opasno samo za onog ko želi da napadne, a Ameri (kako oni i sami stalno ističu) – oni su miroljubivi… Ali, izgleda da značenje te reči svako shvata drugačije…

Lup u odgovoru na mišljenje Kationa2 piše: Postoji logično objašnjenje nelogične politike SAD. Zašto se oni boje odbrambenog oružja koje se nalazi u drugoj državi? Pa, niko normalan ne boji se pištolja u zlatari – osim ako ne namerasa da pokuša tu zlataru da opljačka.

(Marko Majer, KONTRA MAGAZIN / prevod: Vaseljenska TV)