Moskva/Berlin: Oštra polemika Rusije i Nemačke zbog devojčice

zastava-vijori
Foto: Gettyimages

Moskva/Berlin — Nemačka je upozorila ruske zvaničnike da ne stvaraju propagandu od navodnog silovanja nemačko-ruske devojčice, prenose strani mediji.

To je usledilo pošto je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio vlasti u Berlinu za “guranje problema pod tepih”.

Tužilaštvo u Berlinu sprovodi istragu u slučaju trinaestogodišnje Lise F. koja je rekla policiji da su je oteli migranti u jednoj četvrti istočnog Berlina pre dve nedelje, držali je zatvorenu 30 sati i silovali.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je na konferenciji za novinare u utorak da je “jasno da devojčica ni pod kojim okolnostima nije dobrovoljno nestala na 30 sati”.

Njegov nemački kolega Frank Valter Štajnmajer oštro je uzvratio rekavši da nema opravdanja za iskorišćavanje tog slučaja u svrhu “političke propagande i uticaja na razbuktavanja već ionako teške domaće rasprave o migrantima”.

Slučaj Lise F. izazvao je bes u ruskoj zajednici u Berlinu i ruski mediji su uveliko izveštavali o njemu.

Oko 700 ljudi protestovalo je ispred kancelarije Angele Merkel s plakatima na kojima je pisalo “Naša deca su u opasnosti” i “Danas moje dete, sutra vaše”.

Potparol kancelarije državnog advokata Martin Steltner je naveo da nema dokaza da je devojčica oteta i silovana.

On je dodao da je u istrazi otkriveno da je ona imala „dobrovoljne seksualne kontakte pre nego što je ona nestala“, kao i da se zbog toga vodi istraga protiv dvojice muškaraca.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šafer naveo je da nema ni najmanjeg razloga da se rezultati istrage dovode u pitanje. Takođe je kritikovao ruske mediji, rekavši da su ”u laži kratke noge”.

(b92.net)

Close