Moskva besna: Vojska SAD „udarila“ na Ruse u Siriji

NAPAD
Foto: AP

Moskva — Rusija optužila sirijske pobunjenike koje podržavaju SAD da su otvorili vatru na sirijske vladine trupe kod Deir ez Zora, gde one vode ofanzivu protiv ID.

Moskva je upozorila američku vojsku da će novi incident takve vrste naići na odgovor.

„Sirijske trupe bile su dva puta meta artiljerijskih i granatnih napada sa položaja na istočnoj obali Eufrata, gde se nalaze borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i specijalnih američkih snaga“, rekao je ruski general Igor Konašenkov u saopštenju.

Po navodima generala, specijalne ruske snage trenutno se nalaze uz trupe sirijskog predsednika Bašara el Asada u zonama koje su gađane. Moskva je obavestila visokog predstavnika američke vojske preko postojećeg kanala komunikacije u Kataru da će od sada na vatru koja dolazi iz zona gde se nalaze borci SDF-a biti odmah odgovoreno.

„Mesta odakle dolazi vatra u tim zonama biće odmah gađana svim raspoloživim vojnim sredstvima“, upozorila je ruska vojska.

Vojska Bašara el Asada nastavlja napredak u Deir ez Zoru i povratila je 16 kvadratnih kilometara od Islamske države u noći od srede na četvrtak, navedeno je u ruskom saopštenju.

Konašenkov je rekao da je više od 85 odsto teritorije Deir ez Zora pod kontrolom sirijskih trupa i da će ceo grad biti oslobođen iduće nedelje.

Rusija je već u utorak optužila sirijske pobunjeničke grupe koje podržavaju SAD da gađaju snage Bašara el Asada i da ometaju njihovo napredovanje u borbama protiv ekstremista Islamske organizacije na Eufratu.

Ruska vojska takođe navodi da su pobunjenici otvorili brane koje se nalaze uzvodno na Eufratu da otežaju vojski sirijskih vlasti da pređe reku.

Kada je prešla Eufrat, vladina vojska se približila centru operacija pobunjenika koje podržava Vašington. Pobunjenici su u subotu optužili Rusiju da su ih ruski avioni bombardovali severoistočno od Deir ez Zora, što Moskva demantuje.

PUTIN NAM PRETI SANKCIJAMA: RUSKE MERE ĆE BITI RADIKALNE

(B92.net/BETA/AFP)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close