Loša kampanja Nikolića i Dačića kriva za odluku UNESKO o prijemu Kosova

dusan-janjic

Član Foruma za etničke odnose smatra da odluka UNESKO-a ne znači da su naši manastiri izgubljeni, jer je crkva njihov vlasnik i imaće autonomiju da njima raspolaže

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže za Kurir da će u novembru, kada bude Generalna konferencija UNESKO-a, verovatno još više zemalja predložiti prijem Kosova u tu organizaciju. On smatra da je za današnju odluku najviše zaslužna loša kampanja koju su vodili predsednik Srbije Tomislav Nikolić kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Sada konkretno nikakvih političkih posledica nema osim što će se u javnosti Srbije stvoriti jedno uverenje o porazu srpske politike. Nosioci te nerealne procene su pre svega Nikolić i Dačić, a onda su ih iz svojih interesa pratile stranke poput Dveri i ostalih što je legitimno da bi pojačali svoj uticaj – kaže Janjić.

Međutim, on tvrdi da ništa nije izgubljen jer je Srpska pravoslavna crkva vlasnik manastirske i crkvene imovine na Kosovu .

– Beograd mora da stavi na dnevni red Brisela da će se u budućim promenama uvažavati autonomija SPC – kaže Janjić i dodaje da će Srbija morati da ugovori mehanizam saradnje u kojoj će naša crkva učestvovati u radnim grupama koje odlučuju o imovini manastira.

(kurir.rs)