LEDENI GROB: Spasioci očajnički traže nestale putnike TRAJKETA SMRTI

trajekt
Foto: Reuters

U ponedjeljak se u središnjoj Indoneziji nastavila potraga za preživelima nakon potonuća trajekta sa 118 ljudi, ali nade je sve manje dva dana nakon nesreće.

Još nije poznata sudbina 76 ljudi. Poginulo je troje putnika, među kojima dvoje dece, a 39 je spašeno pošto je u subotu potonuo trajekt u veoma lošim meteorološkim prilikama, sa talasima visokim do 5 m u tesnacu Boni, blizu otoka Celebesa.

Spasilačka operacija počela je nakon poziva u pomoć koji je upućen sa broda, ali je u početku bila usporena zbog lošeg vremena. Neki brodolomci su se satima držali za ribarske bove do dolaska spasilaca.

trajekt1
Foto: Reuters

Potraga koja je bila prekinuta tokom noći, nastavila se u ponedjeljak u boljim vremenskim uslovima.

-Vreme je danas dosta dobro, nadamo se da ćemo pronaći više ljudi – rekao je za AFP Roki Asikin, voditelj operacije potrage i spašavanja.

Trajekt na kojemu su svi putnici i članovi posade bili Indonežani, isplovio je u subotu ujutro iz Kolake, na jugoistoku otoka Sulavesija, u Sivu, na zapadu pokrajine. Poziv za pomoć je poslao kada je već bio blizu odredišta. Preživeli su rekli da su trajekt zahvatili visoki talasi, nakon čega je počeo da tone, ali vlasti još nisu potvrdile tu informaciju.

trajekt2
Foto: Reuters

Šest brodova i helikopter učestvovali su u potrazi u zalivu Boni, gde je pomorski promet veoma važan za stanovnike Sulavesija, četvrtog po veličini indonezijskog otoka.

Brodski promet je nezaobilazan u povezivanju 17.000 indonezijskih otoka i otočića, gde prometne nesreće sa smrtnim posledicama nisu retkost zbog loših sigurnosnih mera i prekrcanosti brodova.

(blic.rs)