Kineski admiral: I najmanje stvari mogu da dovedu do rata!

kineska-vojska

Kineske vlasti su izdale do sada najoštrije upozorenje zvaničnom Vašingtonu uz napomenu da i najmanje stvari mogu da izazovu rat.

Tenzije između dve velike svetske sile su i dalje prisutno pošto je pre nekoliko dana američki razarač USS Lasen ušao u vode za koje Kina kaže da su njena teritorija.

Admiral Vu Šengli je upozorio svog kolegu iz SAD, admirala Džona Ričardsona, šefa američkih mornaričkih operacija, da se suzdrži od budućih provokativnih postupaka.

“Ako SAD nastave sa ovakvim vrstama opasnih, provokativnih dela, moglo bi da dođe do veoma ozbiljne situacije na prvoj liniji snaga obe zemlje… Na vodi ili u vazduhu može da dođe čak i do manjih incidenata koji mogu da prouzrokuju ratnu iskru“, rekao je Šengli.

On je izrazio nadu da će američka strana nastaviti da neguje dobre odnose između svoje i kineske mornarice i da će izbegavati da ponavlja incidente od pre nekkoliko dana.

Na to je stigla reakcija neimenovanog zvaničnika koji je rekao Rojtersu da su obe strane postigle dogovor da izbegavaju konflikt.

“To je veoma važno za sve, da nastave dalje prema protokolima koji postoje kako bi se izbeglo nerazumevanje i ovakve provokativne situacije“, naveo je on.

Problem je nastao oko grebena Subi, koji se nalazi 500 nautičkih milja daleko od obale Kine, ali ona tvrdi da taj deo Južnokineskog mora pripada njoj, zbog čega je u nedavnoj prošlosti na podvodnim grebenima izgradila veštačka ostrva.

(b92.net)