Izrael kupuje 17 borbenih aviona tipa F-35

f-35
Foto: Novosti/Twitter

Izrael je najavio da će proširiti svoju flotu aviona tipa F-35 nove generacije, što je, kako se veruje, potez koji će doprineti da se održi kvalitativna vojna prednost nad susedima u regionu Bliskog istoka

Izrael je najavio da će proširiti svoju flotu aviona tipa F-35 nove generacije, što je, kako se veruje, potez koji će doprineti da se održi kvalitativna vojna prednost nad susedima u regionu Bliskog istoka u narednim godinama.

Kabinet izraelskog premiejra Benjamina Netanjahua objavio je sinoć da je odobrena kupovina 17 dodantnih aviona F-35s, tako da će ih ukupno biti 50. Ti avioni spadaju u najskuplji oružani program Pentagona, a troškovi se procenjuju na blizu 400 milijardi dolara.

Izrael je među malim brojem saveznika koji će dobiti taj avion,a prvi će, kako se očekuje, stići za nekoliko nedelja.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik izraelskih vazduhoplavnih snaga je rekao da će isporuka aviona F-35 pružiti Izraelu „jako i efektivno oruđe“ za izazove širom regiona i održati sposobnost te zemlje da deluje slobodno u neprijateljskom vazdužnom prostoru.

On je između ostalog, pomenuo stelt sistem koji može da izbegne ili da odloži da avion uoče najusavršeniji radari na svetu.

Obuka na novim avionima počeće odmah, ali će proteći „više od nekoliko meseci“ dok prve letelice budu operativne, kako je rekao.

Zvaničnik nije obelodanio u koje misije će avioni poletati, ali je rekao da se očekuje da ispuni sve potrebe Izraela. Ta zemlja je navodno poslednjih godina izvodila vazdušne udare u Sudanu i veruje se da je napadala konvoje oružja iz Sirije, namenjene libanskom Hezbolahu.

 

Izrael je ranije takođe nagoveštavao planove o udaru na iranska nuklearna postrojenja udaljena skoro 2.000 kilometara. I Sirija i Iran poseduju usavršene ruske protivraketne sisteme, navodi agencija Asošiejted pres.

Pomenuti zvaničnik je rekao da će ti sistemi i dalje predstavljati izazov, ali da će F-35 biti od pomoći protiv njih. On je ocenio da je dolazak ruskih snaga u Siriju, gde pomažu vladi u građanskom ratu protiv pobunjenika, iskomplikovao situaciju za Izrael.

Rusija i Izrael su uspostavili mehanizam komunikacija da spreče sukobe izmeju svojih vazduhoplovnih snaga. Te zemlje su svesne interesa druge strane i preduzimaju korake da izbegnu sukob, rekao je izraelski zvaničnik.

Pentagon program F-35 su kritikovali članovi Kongresa zbog problema u testiranju, kašnjenja i preteranih troškova. Kupci uključuju Veliku Britaniju, Južnu Koreju, Izrael, Italiju, Australiju, Kanadu, Tursku i Japan.

Tegle meda
Za više informacija, kliknite na fotografiju

(Beta/Novosti.rs)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close