Irak i Turska na ivici sukoba: Turci da povuku svoje snage ili…

turci
Foto: Beta/AP, arhiva

Irak je Turskoj dao rok od 48 sati da povuče svoje snage sa severa Iraka, za koje Bagdad tvrdi da su ušle nelegalno.

Ukoliko Turska ne povuče snage suočiće se sa „svim raspoloživim opcijama“, uključujući i obraćanje Savetu bezbednosti UN, saopšteno je iz Iraka.

Turske je ubrzo reagovala saopštenjem da će obustaviti dalje premeštanje vojnika u blizini Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države. Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, sa tenkovima i artiljerijom, ušle u Irak bez dozvole.

„Turske snage su ušle bez odobrenja ili znanja iračke vlade“, navodi se u saopštenju kancelarije iračkog premijera Hajdera Abadija.

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bašika, u blizini Mosula, upuceno 600 vojnika i 25 tenkova, prenela je agencija AFP.

Predsednik Iraka Fuad Masum izjavio je juče da slanje više stotina turskih vojnika na sever Iraka predstavlja „kršenje međunarodnih normi i zakona“ i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv džihadista bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Turska je negirala da širi svoje vojne aktivnosti na severni Irak, pošto je razmestila vojsku blizu oblasti pod kontrolom Islamske države.

„Kamp u Bašiki, 30 kilometara severoistočno od iračkog grada Mosula, uspostavljen je radi obuke lokalnih dobrovoljačkih snaga u borbi protiv terorizma“, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

On je tako demantovao navode da razmeštanje turskih vojnika predstavlja pripremu za kopnenu operaciju protiv Islamske države, preneo je AFP.

(b92.net)