ID s lažnim pasošima ubacuje teroriste kao izbeglice u Evropu?

isis
Foto: Ilustracija

Džihadisti Islamske države ukrali „na desetine hiljada“ blanko pasoša koje bi mogli da iskoriste da bi kao izbeglice prokrijumčarili svoje borce u Evropu

BERLIN – Nemački „Velt am zontag“ objavio je da postoji mogućnost da su džihadisti Islamske države ukrali „na desetine hiljada“ blanko pasoša koje bi mogli iskoristiti da bi kao izbeglice prokrijumčarili svoje borce u Evropu.

Pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore, list navodi da su ekstremisti do putnih dokumenata došli u Siriji, Iraku i Libiji, tačnije oblastima tih zemalja koje trenutno drže pod kontrolom.

Te pasoše bi mogli da iskoriste potencijalni napadači za ulazak u Evropsku uniju kao tražioci azila, dodaje list u jučerašnjem izdanju.

Navodi se i da Islamska država preprodaje te pasoše na crnom tržištu za cifru i do 1.500 evra.

„Velt am zontag“ podseća da su evropske vlasti više puta upozorili da potencijalnu pretnju koju predstavljaju izbeglice koje putuju sa falsifikovanim dokumentima.

Dvojica bombaša samoubica u napadima u Parizu 13. novembra ušla su u Evropu sa dva lažna sirijska pasoša.

„Veliki broj ljudi koji bez provere ulaze u Evropu predstavljaju bezbednosni rizik“, izjavio je za ‘Velt’ šef Fronteksa Fabris Ležeri.

Ležeri je rekao da za pasoše, izdate u zemljama pogođenim sukobima kao što je Sirija, niko ne može da garantuje da su ih izdale zvanične vlasti.

Sličan stav iznelo je i nemačko Ministarstvo unutrasnjih poslova.

„Imajući u vidu ulazak velikog broja migranata, ne može se isključiti mogućnost da među njima, recimo, ima kriminalaca, ratnih zločinaca, pripadnika ekstremističkih grupa ili terostičkih organizacija, kao i individue sa ekstremističkim stavovima“, rekao je agenciji AFP portparol nemačkog ministarstva.

(novosti.rs)