Grčka, Turska: Snažan zemljotres, cunami, ima mrtvih (VIDEO)

Tanjug-AP

Atina, Ankara — Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru u blizini grčkih i turskih turističkih mesta. Ima stradalih, 180 povređenih. Helikopteri prevoze do bolnica.

Na grčkom ostrvu Kos, prema navodima lokalnih zvaničnika, poginula su dvojica turista Šveđanin i Turčin, a 100 je povređeno, preneo je AFP. Konzulat Turske u Grčkoj potvrdio je pogibiju turskog državljanina i dodao da je jedan turski državljanin, koji je zadobio ozbiljne povrede prebačen u bolnicu u Atinu.

Evakuisan je i jedan trajekt na kome se nalazilo 200 turskih državljana na putu sa Kosa prema Bodrumu.

Na sajtu Kostodej objavljene su slike na kojima se vidi kako se podiže nivo mora i delovi obale poplavljeni, kao i đubre. Na jednoj od slika vidi se manji ribarski brod na putu.

Jedan od seizmologa izjavio je za grčku televiziju kaže da je talas bio visine 70 centimetara.

Preko puta, u turskom letovalištu Bodrumu, oko 80 povređenih prebačeno je u bolnicu. Oni su zadobili povrede uglavnom zato jer su u panici skakali sa prozora zgrada.

Zemljotres se dogodio u 22.31 po srednjeevropskom vremenu, na dubini od 10 kilometara, saopštio je Američki geološki zavod.

Grčke vlasti su poslale helikoptere da bi povređene prebacili na veće grčko ostrvo Rodos kako bi im bila pružena lekarska pomoć.

Prema navodima grčke obalske službe, zemljotres je načinio štetu u luci na ostrvu Kos.

U Turskoj, zvaničinici su upozroili stanovništvo na naknadne potrese i naveli da zemljotres nije pričinio značajniju materijalnu štetu.

Turska televizija NTV je javila da je zemljotres izazvao manji cunami kod Bodruma i da su poplaviljeni putevi. 

(B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close