Eskalacija protesta GORI FRANCUSKA: Taksisti blokiraju puteve, pale gume, 20 ljudi…

strajk-taksista-u-francuskoj
Foto: reuters

Najmanje 20 ljudi uhapšeno je jutros do 10 časova po lokalnom vremenu, a taksisti su nastavili proteste širom velikih gradova, uključujući Pariz i Marsej.

Vozači su blokirali puteve zapaljenim gumama, pa je izazvalo dolazak interventne policije i vatrogasaca a neki su zapaljene prepreke stavljali još u zoru, koje su kasnije ugašene.

strajk-taksista

Foto: reuters

Stotinama taksista, pridružili su se neki iz Belgije i Španije, blokiravši veliku interkonekciju koja vodi ka zapadnom Parizu, uzrokujući veliki poremećaj na tom području.

Desetine vozača pokušalo je da maršira na raskrsnici Porte Melo i to preko osam traka, ali ih je policija gurnula natrag sa suzavcem.

 

Vozači takođe organizovano usporavaju na putevima, što uzrokuje velike gužve.

Jedan taksist je povređen kada je autobus na Aerodromu Orli pokušao da nastavi svoj put kroz blokadu. Ostali vozači zatim bacali su kamenje na prozore, prisiljavajući putnike izađu iz autobusa i nastave peške.
Bilo je i blokada oko vazdušne luke Šarl de Gol.

Taksisti protestvuju zbog radnih uslova ali i konkurenciju u vidu američke mreže Uber. Naime, Uber je mreža preko koje korisnici putem interneta mogu da dobiju vožnju preko „običnih“ vozača, i to po mnogo nižim cenama nego što naplaćuju taksisti.
Uber vozači „vandalizuju profesionalce koji plaćaju porez, koji poštuju pravila“, izjavio je za AP Rašid Budjema, predsednik sindikata taksista u Marseju.
Kao odgovor na proteste, Uber je poslao poruku svojim francuskim korsnicima rekavši da je cilj protesta da se napravi pritisak na francusku vladu kako bi „ograničila konkurenciju“.

(RT/kurir.rs)

Close