Erdogan: Putin tražio pomoć Turske u Alepu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin tražio pomoć Turske u uklanjanju ekstremista Fronta fatah al-Šama iz Alepa.

erdogan_putin
Foto: ALJAZEERA.NET

Erdogan je rekao da je s Putinom juče razgovarao, pre nego što je Rusija objavila privremeni prekid vazdušnih napada.

On je rekao da su razgovarali o sporazumu o saradnji u uklanjanju „Nusra fronta iz Alepa i obezbeđivanju mira za stanovnike Alepa“.

Turski predsednik je upozorio na mogućnost priliva najmanje milion ljudi u Tursku u slučaju kretanja stanovništva iz Alepa.
„Ne možemo da platimo tu cenu. Oni koji podstiču to moraju sesti i razgovarati s Turskom“, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao i da „pojedine snage“ pokušavaju da drže Tursku dalje od operacija oslobađanja Mosula, jer je njegova zemlja pokvarila planove o promeni verske ravnoteže u regionu.
On je u obraćanju lokalnim zvaničnicima u Ankari rekao da je „scenario za Mosul rasplamsavanje verskih sukoba“ i dodao da je Turska odlučna da bude deo operacije kako bi sačuvala svoju stabilnost.
„Naša pozicija nema veze sa kršenjem suvereniteta Iraka niti bilo kojom poslednjom namerom. Mi želimo da budemo prisutni gde god je potrebno da bi smo sačuvali svoju slobodu i budućnost, a u ovom trenutku to mesto je Mosul i bićemo u Mosulu“, naveo je Erdogan.
Turski predsednik takođe je ponovio da su se SAD saglasile sa učešćem turske avijacije u međunarodnoj vojnoj koaliciji pod vođstvom američkih snaga i dodao da se radi na jačem uključivanju Turske u akcije koalicije.
Erdogan je dodao da je njegova zemlja prihvatila 300.000 izbeglica iz Iraka i upozorila iračku vladu da ne rizikuje da „izgubi tursko prijateljstvo“.
„Nikada nećete naći takvog prijatelja. Ako pogazite to prijateljstvo, vi gubite“, poručio je Erdogan.

 

(Beta/B92.net)

Komentarišite prvi

Odgovorite:

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*

Close