Dogovor Rusije i SAD o letovima nad Sirijom

Tornado

Predstavnici ministarstava odbrane Rusije i Amerike potpisali su sporazum o prevenciji incidenata prilikom letova avijacije u okviru vojne operacije u Siriji, javili su ruski mediji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da taj dokument reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru Sirije, prenosi Tanjug.

Definišu se pravila i ograničenja kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti između ruske i američke avijacije.

„Nakon stupanja na snagu tog dokumenta, biće oformljen kanal celodnevne operativne komunikacije koji će omogućiti vezu između vojnih komandi Rusije i SAD, zarad pružanja međusobne pomoći pri eventualnim kriznim situacijama“, rekao je Konašenkov.

Konašenkov je naveo da je sporazum postignut na inicijativu Rusije i da predstavlja najviši nivo saradnje Rusije i SAD u borbi protiv terorizma.

Takođe, dodao je, sporazum predstavlja isključivo vojnotehničku saradnju dve zemlje i ne utiče na principijelnu poziciju Rusije, čija vojska u Siriji sprovodi operaciju na poziv sirijskih vlasti, za razliku od drugih zemalja koji primenjuju silu bez sirijske saglasnosti i bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Nešto ranije, Konašenkov je izrazio zabrinutost da je u sirijskom vazdušnom prostoru zabeležen drastičan porast prisustva različitih letelica, što stvara veliki rizik za bezbednost letova ruske avijacije.

„Bilo je slučajeva kada je na sirijskom nebu zabeleženo čak 30 različitih letelica, što transportnih i borbenih aviona, pa čak i dronova“, rekao je Konašenkov.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je u ponedeljak najavio da će SAD i Rusija potpisati sporazum o razumevanju, koji precizira kako piloti mogu da izbegnu jedni druge na nebu iznad Sirije, s obzirom na to da dve sile sprovode odvojene vazdušne kampanje.

Dejvis je naglasio da pravila dogovorena sa Rusijom nisu deo šireg dogovora o tome kako bi dve zemlje mogle da sarađuju u Siriji.

Prema rečima zvaničnika, mere se odnose na neke osnovne operativne procedure, recimo, koji jezik će u komunikaciji koristiti ruski i američki piloti, izbor radio-frekvencije za hitne pozive i visinu na kojoj će avioni leteti.

(rts.rs)