Da li ulazimo u svetski rat: Pentagon razmišlja o odbrani Sirijskih pobunjenika

moderni vojnici

Činovnici Pentagona u ovom momentu razrađuju strategiju za zaštitu „umerene“ sirijske opozicije. Kako navode vojni izvori iz Vašingtona, reč je o slučaju pretpostavljenih napada Ruske Federacije na snage sirijske opozicije.

Kako navode sagovornici agencije Asošijeted pres, Pentagon procenjuje pravne i političke rizike ovakvih akcija.

Činovnici ne isključuju mogućnost da ako Sjedinjene Države budu štitile snage opozicije to u najgorem slučaju dovede do konfrontacije s Rusijom u punoj meri.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta je saopštilo da operativno dostavlja sve podatke o vazdušnim napadima na pozicije terorista Islamske države u Siriji.

U četvrtak je zamenik načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva SAD za obaveštajni rad Robert Oto demantovao podatke zapadnih medija da su Vojno-kosmičke snage Ruske Federacije navodno gađale snage sirijske opozicije.

Podsećamo, nekoliko zemalja se otvoreno usprotivilo vazdušnim operacijama Rusije u Siriji i uputilo poziv Moskvi da odustane od svojih akcija.

svet-ruska-armija

Oni su uputili zajednički poziv Moskvi da prekine sa vazdušnim udarima u Siriji, optužujući Moskvu da vrše napade na snage sirijske opozicije, te da rade ukorist Bašara el-Asada, što je Kremlj oštro demantovao ističući da se udari vrše na pozicije Islamske države i drugih terorističkih organizacija.

Vlada Turske, Francuske, Nemačke, Katar, Saudijska Arabija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su zemlje koje traže od ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi vazdušne operacije na teritoriji Sirije.

Oni su izrazili „duboku zabrinutost“ zbog vojnog prisustva Rusije u Siriji, navodi agencija Novorossia.

Poslednja od nabrojanih zemalja se oglasila Turska i na sajtu turskog ministarstva spoljnih poslova stoji da će „udari po opoziciji doprineti daljoj radikalizaciji i eskalaciji sukoba“.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je istaklo da je vojno prisustvo Rusije u Siriji veoma uznemirujuće.

(vestinet.rs)